phone 085 - 043 44 66

Het duurt vaak even voordat de beslissing genomen wordt om te scheiden, maar als de knoop eenmaal doorgehakt is en de echtscheiding onontkoombaar is, willen de meeste mensen het het liefste maar zo snel mogelijk achter de rug hebben. Dat is heel begrijpelijk, want als de echtscheiding rond is, kunt u weer verder. Voor mensen die het over de hoofdzaken al redelijk eens zijn met elkaar heeft Settlement het unieke concept “Scheiden in een dag”. U komt dan naar kantoor en we regelen uw convenant, ouderschapsplan en maken alimentatieberekeningen. Houd er echter rekening mee dat een aantal stappen in een echtscheidingsprocedure verplicht genomen moeten worden, wat de minimale doorlooptijd van zo snel mogelijk scheiden bepaalt. We vertellen u hieronder kort meer over een aantal belangrijke stappen en de mogelijkheden voor een flitsscheiding.

Stap 1 Een advocaat of mediator kiezen

Stap 2 Afspraken maken

Stap 3 Verzoek tot echtscheiding indienen

Stap 4 Echtscheidingsbeschikking inschrijven

Flitsscheiding

Stap 1 Een advocaat of mediator kiezen

Ondanks dat u zo snel mogelijk wilt scheiden, heeft u voor een aantal juridische zaken een adviseur nodig. Een snelle scheiding zal gemakkelijker te realiseren zijn wanneer jullie gezamenlijk een advocaat of mediator kiezen die de belangen van jullie beiden behartigt. Jullie hoeven dan niet over en weer met elkaar te onderhandelen, wat een stuk tijdrovender is. Een gezamenlijke advocaat of mediator kan uiteraard alleen als jullie nog goed met elkaar kunnen praten en samen tot praktische afspraken kunnen komen. De advocaat of mediator legt jullie afspraken vast in het echtscheidingsconvenant en een eventueel ouderschapsplan als jullie samen kinderen hebben.

Stap 2 Afspraken maken

Een scheiding snel regelen wordt vergemakkelijkt wanneer jullie samen alvast goede basisafspraken kunnen maken. Misschien kunnen jullie in onderling overleg al een aantal beslissingen nemen, bijvoorbeeld over wat er met een gezamenlijke woning gaat gebeuren, hoe de bezittingen verdeeld worden en hoe een eventueel ouderschapsplan eruit zou kunnen zien? Wanneer al deze onderwerpen al een keer ter sprake zijn gekomen, kunnen jullie bij een mediator of advocaat sneller de puntjes op de i zetten. Hij of zij zal jullie ook vertellen of en wat er allemaal mogelijk is en of jullie wensen reëel zijn.

Stap 3 Verzoek tot echtscheiding indienen

Vervolgens zal de advocaat of mediator het officiële echtscheidingsverzoek bij de rechtbank in moeten dienen. Wanneer hij dit in naam van jullie beiden doet, kan het verzoek direct in behandeling genomen worden. Bij een eenzijdig verzoek krijgt de andere partner nog de gelegenheid om schriftelijk op het verzoek te reageren, door middel van een verweerschrift. Daarna wordt een zitting bepaald, waarbij de rechter u allebei vragen zal stellen over de echtscheiding en jullie wensen. Het kan daarna nog enkele weken duren voordat de rechtbank een uitspraak doet. Een eenzijdig verzoek zorgt er daarom altijd voor dat u minder snel kunt scheiden.

Stap 4 Echtscheidingsbeschikking inschrijven

Na de uitspraak van de rechtbank bent u nog niet officieel gescheiden. U moet eerst de echtscheidingsbeschikking nog inschrijven in de registers van de burgerlijke stand. De beschikking krijgt u via uw advocaat thuisgestuurd. Het inschrijven bij de burgerlijke stand is gelukkig niet iets waar nog weken of maanden overheen gaat, maar zal direct geregeld worden als u zich meldt bij de burgerlijke stand.

Flitsscheiding

Hoe snel kun je nu eigenlijk scheiden? Speciaal voor mensen die extra snel willen scheiden, is de zogenaamde flitsscheiding in het leven geroepen. De flitsscheiding zoals u die misschien nog van vroeger kent, is vanwege een wetswijziging niet meer mogelijk. De term wordt echter nog steeds gebruikt voor een snelle scheiding op gemeenschappelijk verzoek. Een flitsscheiding klinkt misschien alsof het nu of binnen enkele uren geregeld is. Als er niet zo veel geregeld hoeft te worden of als er al veel geregeld is, kan een snelle scheiding soms binnen enkele dagen plaatsvinden. Veel vaker duurt het echter minstens een aantal weken. Bovengenoemde stappen moeten nu eenmaal genomen worden, maar soms kan het wel sneller.

Bij Settlement zijn we wel van mening dat de kwaliteit en zorgvuldigheid altijd voorop staan. We kunnen een scheiding snel regelen maar zullen daarbij nooit stappen overslaan, de (snelle) scheiding van A tot Z netjes afwikkelen en een echtscheidingsconvenant en eventueel ouderschapsplan indienen waar jullie het allebei mee eens zijn.

Hoe gaat het in zijn werk? Scheiden in een dag bij Setttlement

Bij Settlement bieden we geen flitsscheiding aan, maar wel ‘scheiden in 1 dag’, wat betekent dat we binnen een dag alle afspraken op papier zetten. Aan het einde van de dag zetten we de formele procedure bij de rechtbank in gang. Voorafgaand aan deze dag vult u zelf al een aantal zaken in. U krijgt van ons een informatiepakket met tips, de kosten en een aanvraagformulier. De tijd die u hiervoor nodig heeft, bepaalt u helemaal zelf. Maar hoe sneller u tot afspraken komt hoe sneller u uit elkaar kunt. Nadat de procedure bij de rechtbank in gang is gezet, zal de echtscheidingsbeschikking binnen 4 tot 8 weken volgen.

Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen en willen jullie er samen uitkomen? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor het informatiegesprek over zo snel mogelijk scheiden of vraag ons informatiepakket aan.

Wat is het voordeel?

Het voordeel van ‘Scheiden in een dag’ is:

 • Voortgang en snelheid van uw scheidingsproces
 • Vakkundigheid en maatwerk
 • U kunt beiden uw blik weer op de toekomst richten
 • Rust en stabiliteit
 • Gesubsidieerde rechtsbijstand mogelijk

Samen snel scheiden geschikt voor u?

 • U bent gehuwd, samenwonend, geregistreerd partner van verschillend of gelijk geslacht
 • U kunt goed overleggen met uw (ex-)partner
 • U kunt duidelijke afspraken met elkaar maken
 • U wilt er samen uitkomen
 • U bent moet uw scheiding nog formaliseren
 • U bent gehuwd onder Nederlands recht
 • U levert alle door Settlement gevraagde documenten en gegevens aan.