phone 085 - 043 44 66

Scheiden met of zonder advocaat

Wanneer jullie willen scheiden, gaan jullie er misschien automatisch vanuit dat daarvoor een advocaat nodig is. Dat klopt gedeeltelijk; een advocaat dient altijd de scheidingspapieren in bij de rechtbank. Maar als jullie verhouding redelijk tot goed is, is een advocaat niet nodig bij het proces vooraf en kunnen jullie scheiden zonder advocaat. Samen afspraken maken kunnen jullie bijvoorbeeld met een mediator doen. De mediator zorgt ervoor dat alle stukken gereed zijn voor de advocaat en regelt met hem of haar onderling dat alles in orde komt. Als jullie niet getrouwd zijn, kunt u volledig scheiden zonder advocaat.

Echtscheiding aanvragen zonder advocaat

Een scheidingsmediator is onpartijdig en komt voor de belangen van jullie beiden op. Hij of zij schenkt aandacht aan zowel de zakelijke als de emotionele kant van jullie scheiding. Veel mediators werken samen met advocaten, omdat een advocaat de enige is die een scheiding bij de rechtbank in kan dienen. De mediator zorgt ervoor dat alle stukken gereed zijn voor de advocaat en regelt met hem of haar onderling dat alles in orde komt. Jullie hebben nergens omkijken naar en kunnen de echtscheiding aanvragen zonder zelf een advocaat te hebben. De mediator blijft uw aanspreekpunt voor de gehele echtscheiding. Scheiden zonder zelf een advocaat te hoeven zoeken, maakt dat jullie een stuk minder zorgen om de scheiding hebben.

Een goede scheidingsmediator, een mediator gespecialiseerd in echtscheidingen, kent zowel de juridische regels als de financiële en emotionele impact die een scheiding op jullie heeft. De Mediators Federatie Nederland (MfN) vertegenwoordigt de belangen van mediators. Mediators die bij deze vereniging aangesloten zijn, worden continu beoordeeld op kwaliteit. Een mediator die bij de MfN aangesloten is, krijgt een keurmerk en mag zich Registermediator noemen. Daarmee is het voor buitenstaanders ook meteen duidelijk dat deze mediator de juiste opleiding heeft en aan de strengste eisen voldoet. Onze mediators zijn zowel MfN als SkS scheidingsspecialisten.

Scheiden met advocaten

Als jullie elkaar op dit moment niet kunnen luchten of zien, dan is het aan te raden ieder jullie eigen advocaat te nemen. Een advocaat komt enkel voor uw belangen op en zal een confrontatie niet uit de weg gaan. Hij zal het onderste uit de kan halen om de uitkomst voor u zo gunstig mogelijk te laten zijn. Uw eigen belang is alleen niet altijd jullie gezamenlijke belang. Daardoor kan de verhouding tussen jullie nog verder verslechteren. Omdat de communicatie volledig via de advocaten verloopt, is de kans op misverstanden bovendien groter.

Kunnen jullie nog enigszins met elkaar door een deur, dan kunnen jullie ook samen een advocaat nemen. Bij één advocaat kunnen jullie de kosten delen. Een advocaat kijkt echter alleen naar de juridische kant van een scheiding en niet naar eventuele gevoelens die nog meespelen. Deze gevoelens kunnen soms een reden zijn waarom een ex-partner niet mee wil denken of mee wil werken een bepaalde afspraak te maken. Door deze gevoelens eerst naar elkaar toe uit te spreken, kunnen de onderhandelingen daarna vaak soepeler verlopen. Let wel op; een scheiding via een advocaat kan lang duren.

Snel uw scheiding regelen? Het kan in een dag!

Via de mediators van Settlement kunt u snel scheiden; van tevoren maken we met elkaar de papieren zo ver mogelijk op orde. U komt vervolgens een dag naar kantoor en dan nemen we alles door; professionals controleren de afspraken en vervolgens dienen we de scheiding in. U kunt binnen 4-8 weken gescheiden zijn.