phone 085 - 043 44 66

Alimentatie en hypotheek

Een hypotheek afsluiten terwijl u partneralimentatie ontvangt of betaalt is niet vanzelfsprekend. Wanneer u een nieuwe hypotheek aanvraagt, kijkt de hypotheekverstrekker namelijk naar uw inkomen, uw opgebouwde vermogen, de waarde van de woning en uw financiële verplichtingen. Omdat (partner)alimentatie onder financiële verplichtingen valt, kan dit gevolgen voor de hypotheek hebben.

Partneralimentatie ontvangen en een hypotheek aanvragen

Ook al ontvangt u alimentatie voor uzelf en eventueel voor uw kinderen, dan is het niet meteen zo dat u daardoor een hogere hypotheek af kunt sluiten. De alimentatie die u voor uw kinderen krijgt wordt door hypotheekverstrekkers niet als inkomen gezien. Dat geld is enkel en alleen bedoeld voor uw kinderen.

Uw partneralimentatie wordt wel als inkomen gezien. Dat kan helpen om toch een hypotheek te kunnen krijgen, ondanks dat uw inkomen misschien niet hoog is.  Omdat alimentatie echter als een onzekere inkomensfactor gezien wordt, omdat u niet voor de rest van uw leven alimentatie krijgt, telt het niet voor 100% mee in de berekeningen van de hypotheekverstrekker. Daarnaast houdt een hypotheekverstrekker er rekening mee dat de partner die alimentatie betaalt werkloos raakt en de alimentatie niet meer kan betalen. Daardoor kunt u een minder hoge hypotheek krijgen.

Partneralimentatie betalen en een hypotheek aanvragen

Wanneer u alimentatie betaalt, is de situatie vergelijkbaar. Kinderalimentatie heeft geen invloed op de hoogte van de hypotheek die u af kunt sluiten. De partneralimentatie die u betaalt wordt door een hypotheekverstrekker echter wel als financiële verplichting gezien. Het bedrag dat u aan partneralimentatie betaalt, wordt van het inkomen waar mee gerekend wordt afgetrokken. Daardoor kunt u minder geld lenen. Hoeveel minder is per hypotheekverstrekker verschillend.

Alimentatie verlagen voor een hogere hypotheek

Een alimentatieplichtige partner kan een verzoek tot verlaging of stopzetting van de alimentatie bij de rechter indienen om daarmee een hogere hypotheek te kunnen betalen voor bijvoorbeeld een verbouwing. De rechter zal hier echter niet zomaar akkoord mee gaan, tenzij er sprake is van een niet-verwijtbare situatie zoals het noodgedwongen moeten verhuizen, waar hogere hypotheeklasten mee gepaard gaan.

Deskundig advies

Heeft u plannen om een nieuwe woning te kopen maar weet u niet hoeveel u maximaal kunt lenen nu jullie uit elkaar gaan? Onze scheidingsmediators kijken graag met u mee en kan voor u berekenen aan welk bedrag u kunt denken. We kunnen antwoord geven op vragen over hoofdelijke aansprakelijkheid, over de mogelijkheid om in de gezamenlijke woning te blijven wonen etc. Moet de hypotheekvorm aangepast worden? Wat moet er verdeeld worden of op een andere naam gezet worden? Moet er meer alimentatie betaald worden als de hypotheek vervalt? Wat doet de partneralimentatie met de hoogte van de hypotheek en andersom?

In de woning blijven wonen

Het kan ook een mogelijkheid zijn dat één van beide partners in de woning blijft wonen. De vertrekkende partner moet dan uitgekocht worden. De helft van de overwaarde van de woning moet als uitkoopsom aan de vertrekkende partner betaald worden. Dat kan aantrekkelijk zijn omdat u geen overdrachtsbelasting betaalt en bespaart op verhuiskosten. Als er sprake is van een onderwaarde zullen er afspraken gemaakt moeten worden over het verdelen van de hypotheekschuld. Vaak moet de vertrekkende partner dan juist een bedrag aan de blijvende partner betalen. Voor het betalen van de uitkoopsom moet soms een extra lening afgesloten worden. Hierdoor gelden strenge regels. Ook zal de vertrekkende partner ontslagen moeten worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Eventuele partneralimentatie die u betaalt of ontvangt speelt bij het overnemen van de hypotheek ook een rol.

Omdat door de scheiding uw financiële situatie verandert, kan het nodig zijn de hypotheek te herzien. Het is daarom verstandig een deskundige en onafhankelijke adviseur met jullie mee te laten kijken. Een scheidingsmediator zoals Settlement Scheidingsbegeleiding kijkt ook met jullie mee naar de verdeling van de boedel. Soms worden er afspraken gemaakt ‘in natura’, zoals: je hoeft geen partneralimentatie te betalen als je de hypotheek betaalt. Let daarmee op want dit soort afspraken heeft invloed op de hypotheekrenteaftrek. Ook de hypotheek(schuld) op u nemen om geen partneralimentatie te hoeven betalen kan niet zonder daarvoor een schuldverklaring vast te laten leggen. Het is daarom altijd belangrijk u goed te laten informeren over de geldende regels.

Scheiden zonder advocaat

Bij  Settlement Scheidingsbegeleiding denken we van A tot Z met u mee. Scheiden met een mediator betekent dat we in goed overleg afspraken maken over jullie echtscheiding. Zonder dat er een advocaat aan te pas komt, want bij mediation wordt onpartijdig naar de belangen van beide partijen gekeken. Alle financiële en juridische zaken komen hierbij aan bod. Daarbij communiceren we altijd open en transparant. U weet precies wat u van ons kunt verwachten en u ontvangt bij iedere mail een factuur, zodat u nooit voor verrassingen komt te staan.

Maak direct een afspraak bij een vestiging bij u in de buurt. Met vestigingen door heel Nederland kunt u altijd ergens in de buurt terecht. U kunt online ook extra informatie aanvragen of uw scheiding direct regelen. Met 3 standaard pakketten en een maatwerk pakket vindt u altijd een oplossing die bij jullie scheiding past. Dat maakt Settlement Scheidingsbegeleiding  als onafhankelijke scheidingsmediator met vele jaren ervaring uniek in de markt!