phone 085 - 043 44 66

Als alleenstaande ouder op vakantie; budgettips

Er is voor u een heleboel veranderd sinds de scheiding. Van sommige dingen hoopte u misschien dat u ze op dezelfde manier zou kunnen blijven doen, maar bent u nu bang dat dat niet (meer) mogelijk is. Bijvoorbeeld vakantie. Veel alleenstaande ouders zien als een berg op tegen de kosten van het boeken van een vakantie. Wat is er nog mogelijk nu u het alleen moet regelen en betalen? Gelukkig nog genoeg! We geven u graag een paar handige tips om met een klein budget een fantastische vakantie te beleven.

Leeftijd

De leeftijd van uw kind(eren) is van grote invloed op de totale prijs van de vakantie. Zeker tijdens de peperdure schoolvakanties is een leuke besparing welkom. Kinderen onder de twee jaar kunnen bijvoorbeeld meestal nog gratis vliegen en ook als ze vier of jonger zijn, krijgt u vaak nog flink wat korting op een vliegticket of campingplek. Bovendien kunt u bij kinderen onder de vijf jaar nog buiten de reguliere schoolvakanties op vakantie, omdat ze nog niet leerplichtig zijn, wat voor een enorme prijsverlaging zorgt. Dus profiteer daar nog snel even van en maak die ene droomvakantie waar!

Besparen op de vakantie

Voor (kleine) kinderen kan een dagje weg al een hele beleving zijn. Zeker als ze ook nog eens met de trein of bus mogen! Zij hebben niet per se een grote vakantie nodig. Ook water en zand of een klein speeltuintje zijn al voldoende om de vakantie geslaagd te maken. Daar hoeft niet altijd een viersterren camping met animatieteam aan te pas te komen. U kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een week wat luxer op vakantie te gaan in plaats van drie weken minder luxe of voor een goedkopere bestemming te kiezen, zoals een wat minder populair vakantieland waar zowel accommodaties als boodschappen goedkoper zijn.

Besparen tijdens de vakantie

Heeft u een geschikte en leuke vakantie gevonden binnen uw budget? Dan kunt u tijdens de vakantie zelf vaak ook nog wat besparen. Ga bijvoorbeeld niet iedere dag uit eten maar kook zelf. Neem zelf beddengoed en handdoeken mee als u die anders moet huren en neem bijvoorbeeld fietsen mee achter op de auto zodat u daar niet iedere keer parkeerkosten of kosten voor openbaar vervoer hoeft te betalen.

Wat betreft het vervoer op de plaats van bestemming kunt u bij het huren van een auto bijvoorbeeld zelf de TomTom en eventuele kinderzitjes meenemen en voor een auto kiezen die net wat kleiner is maar toch groot genoeg. En wist u dat u met een Interrail-pas twee kinderen tot 12 jaar gratis mee mag nemen in de trein?

Creatieve oplossing

Voor een vakantie is er meer mogelijk dan een camping of hotel boeken. Heeft u al eens nagedacht over AirBnB of huizenruil? Ruil voor een weekje (of langer) van huis, tuin en omgeving. Of vraag vrienden of familie die een camper of vakantiehuisje bezitten of u daar tegen een kleine vergoeding gebruik van mag maken. Of misschien kent u wel andere alleenstaande ouders die met jullie mee op vakantie willen, waardoor u de kosten kunt delen.

Als alles geboekt is, kan de voorpret beginnen! Vergeet vooral ook niet een toestemmingsformulier voor uw kind(eren) mee te nemen, het ouderschapsplan en de gerechtelijke uitspraken over gezag. En denk aan de juiste verzekeringen voor op reis en onderweg, zoals een reis- en annuleringsverzekering. Zo weet u zeker dat u na een onbezorgde voorbereiding ook onbezorgd kunt gaan genieten.

Reisverzekeringen

Wanneer er toch iets vervelends gebeurt op vakantie, is het fijn om te weten dat u goed verzekerd bent. U kunt bijvoorbeeld uw pinpas kwijtraken of bestolen worden, waardoor u zonder geld zit op vakantie. U of uw kinderen kunnen betrokken raken bij een ongeluk en naar het ziekenhuis moeten. Of misschien moet u wel onverwachts naar huis omdat een naast familielid ernstig ziek is geworden. U moet er natuurlijk niet aan denken, maar het kan wel gebeuren.

Een reisverzekering en een annuleringsverzekering, kortlopend of doorlopend, helpen u dan. Ze kunnen noodgeld uitkeren, u hulp bieden bij problemen, een vliegticket betalen om eerder naar huis te kunnen als dat nodig is of uw vakantie vergoeden als u helemaal niet kunt gaan. Wist u dat een doorlopende reisverzekering al bij 10 reisdagen per persoon per jaar voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering per vakantie?

Eén van onze adviseurs helpt u graag uw droomvakantie te verwezenlijken. Neem gerust contact met ons op.