phone 085 - 043 44 66

Bij elkaar blijven voor het kind

Jaarlijks maken ongeveer 70.000 kinderen een echtscheiding mee, dat is 1,65% van de thuiswonende kinderen (kinderen van 0 tot 21). Gezien deze trend nu al ruim twintig jaar aanhoudt, kun je stellen dat 33% van de thuiswonende kinderen te maken krijgt met een scheiding. Krijgen al deze kinderen problemen? Nee. Hebben al deze kinderen een verhoogde kans om problemen te krijgen? Waarschijnlijk wel. Toch zijn er zoveel mitsen en maren, dat het van groot belang is om iedere situatie afzonderlijk te beoordelen. Zo is er geen graadmeter wat betreft problematiek bij gezinnen waar ouders erg vaak ruzie hebben, maar bij elkaar blijven. Daarom is het een interessante vraag of het de extra investering waard is bij elkaar te blijven voor je kinderen.

Gevolgen voor kinderen van gescheiden ouders

We kunnen onze mening alleen baseren op onderzoeken gedaan bij kinderen van gescheiden ouders. Deze kinderen krijgen te maken met de volgende veranderingen:

• De komst van een stiefmoeder (partner van vader): 63%
• De komst van een stiefvader (partner van moeder): 57%
• ­Verhuizen naar een ander huis: 56%
• Minder geld te besteden: 49%
• Een breuk met een deel van de familie: 27%
• Naar een andere school moeten gaan: 25%

Dit zijn allemaal factoren die het geluk van uw kind negatief kunnen beïnvloeden. Scheidingskinderen maken gemiddeld 2,7 van deze gebeurtenissen mee. Zoals ik al eerder aangaf is er geen bron die zich baseert op de gevolgen voor kinderen die opgroeien in een (tijdelijk) ongelukkig huwelijk.

Mijn ervaring

Wel kan ik uit ervaring spreken. Voor mij als kind was er niets zo erg als wanneer mijn ouders ruzieden. Toen ik een jaar of acht was, was het bijna iedere avond raak. Ik lag al in bed en dan barstte het los. Dit hield ongeveer anderhalf jaar aan. Als kind ga je dan al snel in extremen denken. Voor mij was het op een gegeven moment mooi geweest. In mijn gedachten waren mijn ouders al niet meer samen en voor mijn gevoel zou het niet veel uitmaken als dat ook de praktijk werd. Al kan ik natuurlijk niet zeggen wat er met mij was gebeurd als mijn ouders daadwerkelijk uit elkaar waren gegaan. Op dat moment had ik niet de indruk dat ik er veel slechter van zou worden.

Zoals veel koppels hebben mijn ouders op het randje gebalanceerd en hebben ze in die periode op het punt gestaan om te scheiden. Of ze voor de kinderen bij elkaar zijn gebleven weet ik niet. Er zullen verschillende factoren mee hebben gespeeld. Het is een mooi voorbeeld van een situatie waarin het investeren zich heeft uitbetaald. Maar voor mij als kind had het echt niet langer moeten duren.

Wees duidelijk richting je kind(eren)

Ik denk dat er twee dingen erg belangrijk zijn wanneer een huwelijk door een moeilijke periode gaat. Wees duidelijk richting je kind en durf op het juiste moment te zeggen dat het op is. Ik geloof niet dat koste wat kost bij elkaar blijven positief is. Ik geloof wel dat veel koppels er te gemakkelijk mee stoppen. Het tekenen van een papiertje lijkt makkelijker dan het vechten voor je relatie.