keyboard_arrow_up

Checklist scheiden: de te nemen stappen

Gaan jullie scheiden? Dan zijn er een heleboel zaken die geregeld moeten worden. Settlement heeft een ‘checklist scheiden’ voor u gemaakt zodat u eenvoudig af kunt vinken wat geregeld is.

 1. Voorwaarden bekijken: bekijk allereerst wat er tijdens jullie huwelijk of partnerschap vastgelegd is. Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? Of hadden jullie een samenlevingscontract met daarin allerlei afspraken? Zijn jullie bijvoorbeeld voor 1 januari 2018 getrouwd, dan vallen alle bezittingen en schulden in de gemeenschap van goederen. Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd? Dan zijn jullie getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen, waardoor privébezittingen en schulden van voor het huwelijk niet gedeeld hoeven te worden. Gezamenlijke bezitten en schulden van voor het huwelijk en nieuwe bezittingen en schulden tijdens het huwelijk vallen wel in de gemeenschap van goederen.
 2. Gezamenlijke woning: hebben jullie samen een koopwoning? Dan zullen jullie moeten besluiten om de woning te verkopen of één van beiden in de woning te laten wonen. Als één van beiden in de woning blijft wonen, moet de andere partner uit de ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’ ontslagen worden. Hiervoor is het vooral van belang of het huis meer of minder waard geworden worden. Is het huis meer waard geworden? Dan dient de blijvende partner de vertrekkende partner de helft van de overwaarde als uitkoopsom te betelen. Neem hiervoor altijd contact op met uw hypotheekverstrekker.
 3. Alimentatie: als er tijdens jullie huwelijk een groot verschil in inkomsten was, heeft de minst verdienende partner recht op partneralimentatie. Hierbij wordt er uitgegaan van de levensstandaard ten tijde van het huwelijk en de draagkracht van de meest verdienende partner. U kunt de partneralimentatie online laten berekenen. Hebben jullie samen kinderen onder de 18 jaar? Dan zullen er ook afspraken gemaakt moeten worden over de kinderalimentatie. De rechter zal het uiteindelijke bedrag vaststellen.
 4. Pensioen: geef uw scheiding op tijd door aan het pensioenfonds. Als partner heeft u recht op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen van de partner.
 5. Verdeel de gezamenlijke rekeningen: de gezamenlijke rekeningen zullen opgeheven of overgenomen moeten worden. Noteer het saldo van de datum dat u gaat scheiden en vraag uw bank hoe u de rekeningen kunt overzetten of opzeggen. Maak ook afspraken over eventuele schulden.
 6. Verzekeringen: ook verzekeringen moeten overgezet of stopgezet worden.
 7. Toeslagen: informeer of u na uw scheiding recht heeft op toeslagen. Ontvingen jullie samen al toeslagen? Geef dan aan de Belastingdienst door dat u gaat scheiden. Dat hoeft u alleen zelf te doen als u samenwoonde. Als u getrouwd was, geeft de gemeente het door. Vraag ook na bij de Belastingdienst of u de voorlopige teruggave moet aanpassen.
 8. Echtscheidingsconvenant: nadat u bovenstaande stappen uit de checklist scheiden doorlopen hebt, zullen alle gemaakte afspraken vastgelegd moeten worden in een echtscheidingsconvenant. Een advocaat of mediator kan u hierbij helpen.
 9. Ouderschapsplan: ook afspraken over de kinderen moeten vastgelegd worden, en wel in een ouderschapsplan. Denk hierbij aan afspraken over kinderalimentatie, schoolkosten, kinderbijslag en omgangsregelingen. Ook hierbij kan een mediator u helpen.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande checklist scheiden en de te nemen stappen bij scheiden nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Of maak direct een afspraak bij één van onze vestigingen voor een vrijblijvend informatiegesprek!

Vrijblijvend een afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

 1. Landelijke dekking
 2. Scheiden in één dag voor een vast bedrag
 3. Erkend financieel adviseurs

Onze mediators worden gemiddeld beoordeeld met een

9.2

Score op basis van 211 beoordelingen.