phone 085 - 043 44 66

Financiële gevolgen van scheiden

Wanneer jullie uit elkaar gaan, is er veel onzeker wat betreft de toekomst. Zeker de financiële gevolgen bij scheiden kunnen niet mals zijn. Deze financiële onzekerheid kan soms zelfs nog een reden zijn om de echtscheiding uit te stellen. Hoe ziet de toekomst er na de scheiding uit? Daarom vertellen we u graag wat meer over de financiële gevolgen bij scheiden en waar u op kunt letten.

Wie betaalt wat?

Wanneer jullie nog niet gescheiden zijn maar daar wel al mee bezig zijn, zijn er al een aantal financiële zaken waar afspraken over gemaakt moeten worden. Als jullie niet meer allebei in hetzelfde huis wonen, wie betaalt dan de vaste lasten? En de kosten voor de kinderen?

Lukt het niet om hier samen goede afspraken over te maken? Dan kan een scheidingsmediator zoals Settlement Scheidingsbegeleiding helpen. Lukt ook dat niet, dan kan bij de rechter een verzoek tot het treffen van ‘voorlopige voorzieningen’ gedaan worden. Er kan dan al over alimentatie gesproken worden. Pas tijdens de officiële echtscheidingsprocedure wordt de definitieve partner- en/of kinderalimentatie vastgesteld.

De kosten voor een advocaat of mediator

Om de hele scheiding in goede banen te leiden, kunt u een advocaat of mediator inschakelen. Daar zijn kosten aan verbonden. Informeer altijd of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, waarbij de overheid de kosten vergoed als u onder een bepaalde inkomensgrens zit, en of uw rechtsbijstandverzekering de kosten vergoedt. Wanneer u een mediator inschakelt, kunt u de kosten delen omdat u ook de mediator ‘deelt’.

Waar heeft u recht op?

Wanneer uw inkomen na de scheiding drastisch vermindert of u in uw eentje de vaste lasten niet meer kunt betalen, kunt u kijken of u (extra) aanspraak kunt maken op voorzieningen als een bijstandsuitkering, Kindgebonden Budget, zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kinderbijslag. Dat zou natuurlijk mooi meegenomen zijn.

Wilt u meer weten over de financiële gevolgen van scheiden? De Scheidingsadviseurs van Settlement Scheidingsbemiddeling helpen u graag. We kunnen u meer vertellen over de eventuele fiscale voordelen zoals het aftrekken van partneralimentatie en andere zaken die handig zijn om te weten. Maak vrijblijvend een afspraak bij een van onze scheidingsmediators bij u in de buurt.