phone 085 - 043 44 66

Financiële tips bij echtscheiding

Bij een echtscheiding komt zoveel kijken dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Als scheidingsmediator geven we u dan ook graag enkele handige financiële tips voor uw echtscheiding.

  1. Huwelijkse voorwaarden en gemeenschap van goederen
    Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen, dan worden zowel de bezittingen als de schulden fiftyfifty verdeeld. Zijn jullie getrouwd met huwelijkse voorwaarden maar willen jullie allebei de bezittingen en schulden eerlijk verdelen, door de helft, dan kunnen jullie er ook voor kiezen de scheiding af te handelen alsof jullie getrouwd waren in gemeenschap van goederen. Ook kan het financieel aantrekkelijk zijn de huwelijkse voorwaarden te wijzigen of op te heffen voorafgaand aan de officiële scheiding.
  2. Overbedeling en onderbedeling
    Bij overbedeling krijgt de ene ex-partner meer toebedeeld dan de andere partner. Daardoor kan de verdeling van de financiën substantieel scheef zijn. De Belastingdienst kan deze overbedeling als een schenking zien, waarover vervolgens nog schenkingsrecht betaald moet worden. Bij onderbedeling krijgt de ene ex-partner minder toebedeeld dan de andere partner. Het tekort dat hierdoor is ontstaan, moet gecompenseerd worden.
  3. ‘In natura’
    Vaak worden er afspraken gemaakt in de trant van: als jij de hypotheekrente betaalt, hoef je geen alimentatie te betalen. Let op met dit soort afspraken want dit heeft ook weer invloed op bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. Door in het convenant op te nemen dat bijvoorbeeld de helft van de hypotheekrente alimentatie in natura is, voorkomt u vervelende situaties. Ook de hypotheekschuld op u nemen om geen alimentatie te hoeven betalen kan niet zomaar. Daar is een schuldverklaring voor nodig om te voorkomen dat de andere partner over deze ‘schenking’ belasting moet betalen.

Goed advies door een Scheidingsspecialist
Laat u altijd goed voorlichten over alle regels en mogelijkheden door een onafhankelijke adviseur zoals onze scheidingsspecialisten. Door er samen met een scheidingsmediator naar te kijken kunt u afspraken maken die goed bij jullie situatie passen. Een mediator kent alle financiële tips bij echtscheiding door en door en kan deze toepassen in het convenant.

Scheiden in goed overleg, zonder advocaat, wordt door veel stellen als prettig ervaren. Maak vrijblijvend een afspraak bij een vestiging van Settlement Scheidingsbegeleiding bij jullie in de buurt