phone 085 - 043 44 66

Gescheiden ouders

Mijn ouders gingen scheiden toen ik ongeveer 8 jaar oud was. Ik was getuige van hun huwelijksproblemen en zat verstrikt tussen mijn beide ouders. De hele periode van deze scheiding ging zeker niet in mijn koude kleren zitten. Het heeft mij gevormd en gemaakt tot de persoon die ik nu ben.

Een kind merkt er weinig van

Vaak denken mensen dat je als kind van 8 nog weinig merkt van de vele ruzies die mijn ouders hadden. Voorafgaand aan hun scheiding, toen was ik waarschijnlijk 5 of 6, herinner ik mij nog duidelijk het geruzie uit de kamer beneden. Ik lag toen al op bed, maar van slapen kwam dan niet veel. Als kind ging ik onbewust op mijn tenen lopen om maar te zorgen dat ze vooral maar geen ruzie kregen over mij. Ik groeide in die tijd op in een gezin, waar weinig ruimte was voor liefde en erkenning.

De tijd na de scheiding

Na hun scheiding, kwam er een soort radiostilte tussen mijn ouders. Maar ondanks dat dit lastig was, gaf het mij ook enigszins rust. Mijn ouders hadden het nodig om afstand te nemen van elkaar denk ik achteraf. De maanden daarna ging het gelukkig tussen hun beiden in steeds beter. De rust kwam langzaamaan weer terug. Ze spraken elkaar weer met regelmaat en tjonge wat was ik dan blij als ik dat zag.

Ik groeide op in twee huishoudens. En zelfs na verloop van tijd kon ik met recht zeggen dat het twee gelukkige huishoudens waren. Twee huizen waarin ik wist dat zowel mijn vader als mijn moeder hemel en aarde zouden bewegen om ervoor te zorgen dat ik niks tekort kwam, dat ik veilig was en dat ik het goed op school deed. Het drama van de jaren van onrust veranderde in een gelukkige normale tijd.

Herinneringen

Ik leefde het merendeel van de tijd bij mijn moeder. Op school was ik, in die tijd, nog het enige kind met een alleenstaande moeder. De momenten met mijn vader waren kostbaar, vooral omdat ik hem minder zag, maar in de tijd dat ik hem zag was er meer aandacht dan toen we nog een normaal gezin waren. Ik was nu echt samen met mijn vader en echt samen met mijn moeder.

Het klinkt gek, maar als gevolg van de scheiding, kreeg ik meer gelegenheid om een band met ieder van mijn ouders afzonderlijk op te bouwen. Ik herinner me de concerten die ik met mijn moeder bezocht, het samen koken en het kamperen met mijn vader in Frankrijk. Hij leerde mij de band van mijn fiets zelf te plakken. Dit zijn voor mij zeer waardevolle herinneringen.

Juridisch gevecht brengt je als kind niks

Ik ben wie ik ben als gevolg van die niet-zo-leuke kindertijd maar echt, ik zou niets veranderen, zelfs als ik de kans zou krijgen! Ouders die gaan scheiden, kunnen verzanden in een juridisch gevecht en denken in mijn optiek, op dat moment nog te weinig na over de impact die dit heeft of zou kunnen hebben op hun kinderen. Ze maken zich zorgen over hoe hun kinderen zich zullen aanpassen aan de nieuwe situatie. Ze maken zich zorgen of hun ex slecht praat tegen de kinderen. Ze zijn misschien zwaar teleurgesteld dat ze hebben gefaald als gezin. Iedere ouder wil zijn of haar kind een stabiel en liefdevol gezin bieden.

Stabiliteit

Van uit de eerste hand en met mijn eigen ervaring, kan ik je vertellen dat het juist stabiliteit is dat telt. Stabiliteit in het leven van een kind geeft rust en geluk, en geluk brengt betere cijfers, sociale competentie, en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen tot een verantwoordelijk mens.

Sommige ouders hebben echter begeleiding nodig om de juiste prioriteit te kunnen stellen. In een juridische procedure merk je dat mensen wraakzuchtig kunnen worden om zo hun doel te bereiken, Echter zijn die mensen dan juist meer gericht op hun eigen behoeften in plaats van die van hun kinderen.

Als ik nu terug kijk

Het is prettig, als ouders ondanks een moeilijke periode in hun leven, het belang van hun kind in het midden zetten. Ik heb het geluk gehad dat mijn beide ouders dat goed hebben opgepakt, ondanks dat er zeker schade is aangericht in de jaren voorafgaand aan hun scheiding. Maar in mijn herinnering komen toch steeds de goede herinneringen van de tijd na de scheiding naar boven.

Het is nu 15 jaar geleden dat dit allemaal plaatsvond en ik ben er niet dagelijks mee bezig maar op de momenten dat het er toe doet ben ik zo dankbaar dat mijn ouders er nog steeds samen voor mij zijn. Ik heb veel van ze geleerd, van ieder apart maar zeker ook van hun samen. Als ze ruzie maakte na de scheiding, lieten ze ook zien dat ze het konden bijleggen door bijvoorbeeld een compromis te sluiten. Ze zijn nooit weggelopen van het probleem en gelukkig ook niet van elkaar, ondanks dat hun liefde over was, was de liefde voor mij altijd aanwezig. Een scheiding is voor kinderen gewoon voor altijd!

Ik wil met mijn verhaal ouders laten weten dat een goede periode na een slechte periode veel goed kan doen en dat je leven als kind niet per definitie is verziekt als je ouders gaan scheiden.

Anoniem