phone 085 - 043 44 66

Hoe lang moet ik kinderalimentatie betalen?

Hoe lang moet je kinderalimentatie betalen? Bij een (echt)scheiding worden afspraken gemaakt over de te betalen kinderalimentatie. Iedere ouder is namelijk verplicht om, naar draagkracht, bij te dragen in het levensonderhoud van het kind.

TOT WELKE LEEFTIJD KINDERALIMENTATIE BETALEN?

Tot het moment dat het kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, is er altijd een onderhoudsplicht en dus ook een plicht tot het betalen van alimentatie. Op het moment dat het kind 18 jaar wordt, is het kind voor de wet volwassen en hebben de ouders geen ouderlijk gezag meer over het kind. Tocht blijft er op dat moment een onderhoudsplicht bestaan, namelijk de voortgezette onderhoudsplicht. Deze voortgezette onderhoudsplicht voor de kosten van levensonderhoud en studie geldt tot het moment dat het kind 21 jaar wordt. Vanaf 18 jaar moet de kinderalimentatie aan het kind zelf worden uitbetaald.

 GEEN WETTELIJKE ONDERHOUDSPLICHT

Hoe lang moet je dus kinderalimentatie betalen? Op het moment dat het kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt, is er geen wettelijke onderhoudsplicht meer. Er is alleen nog een onderhoudsplicht indien het kind behoeftig is, bijvoorbeeld door een lichamelijke of verstandelijke handicap waardoor het kind geen eigen inkomsten kan generen. Ook indien het kind nog studeert op het moment dat hij/zij de leeftijd van 21 bereikt, is er dus geen onderhoudsplicht meer voor de ouders omdat het kind door arbeid in eigen levensonderhoud kan voorzien.

Uiteraard kunnen er andere afspraken worden gemaakt, zoals bij een echtscheiding ook vaak gebeurt. In het convenant wordt dan opgenomen dat de ouders ook na het bereiken van de 21-jarige leeftijd van hun kind een financiële bijdrage leveren, indien het kind op dat moment nog studeert. Vaak worden hier wel voorwaarden aan verbonden, zoals de voorwaarde dat het kind met redelijke resultaten moet studeren of een maximumleeftijd (bijvoorbeeld tot 25 jaar), zodat je enig idee hebt hoe lang je kinderalimentatie moet betalen.

Meer informatie

Settlement mediation werkt met een speciaal op maat gemaakte ouderschapsregeling die helemaal op jouw situatie afgestemd kan worden. Als mediator begeleiden we alle betrokken partijen om tot een acceptabele ouderschapsregeling te komen. We kunnen je hierover uitgebreid informeren en advies geven. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of wanneer je een afspraak wilt maken voor een gratis informatiegesprek bij een vestiging bij jou in de buurt.