phone 085 - 043 44 66

Hoe lang moet ik partneralimentatie betalen?

Hoe lang moet je partneralimentatie betalen? Heb jij of je ex-partner niet voldoende inkomen om van te leven, dan heeft de ander de plicht bij te dragen in de kosten, de zogenaamde partneralimentatie. Daarbij wordt uitgegaan van de levensstandaard ten tijde van het huwelijk.

Maximale duur partneralimentatie

Je kunt zelf met je ex-partner afspreken hoe lang je partneralimentatie moet betalen of ontvangt. Dat kun je ook vast laten leggen door de rechter. Spreek je niet af hoe lang je partneralimentatie moet betalen? Voor gehuwden die hun relatie willen beëindigen, gelden de volgende wettelijke termijnen van de alimentatieduur:

  • Bij een huwelijk met kinderen of een huwelijk zonder kinderen dat langer dan 5 jaar heeft geduurd, bedraagt de termijn maximaal 12 jaar.
  • Bij een huwelijk zonder kinderen dat niet langer dan 5 jaar heeft geduurd, bedraagt de termijn net zo lang als de duur van het huwelijk.

Deze termijnen gelden ook als een geregistreerd partnerschap via de rechter wordt beëindigd.

In onderling overleg kun je met je ex-partner andere afspraken maken over de duur van de alimentatie en hoe lang je partneralimentatie moet betalen.  Dit kan via een mediator van Settlement. De ingangsdatum van de termijnen is de datum van inschrijving in de registers van de Burgerlijke Stand.

Wanneer kan de partneralimentatie stoppen?

Je weet nu hoe lang je maximaal partneralimentatie moet betalen. De partneralimentatie stopt echter wanneer:

  • Je ex-partner overlijdt
  • Je ex-partner met een ander trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen
  • Je ex-partner zelf weer genoeg inkomen heeft om van te leven

Voor scheidingen van voor 1 juli 1994 gelden geen wettelijke termijnen. De betalingsverplichting stopt na de termijn die je met je ex-partner hebt afgesproken of de periode die de rechter heeft vastgesteld.

Meer informatie over partneralimentatie betalen?

Speelt bij jou de vraag: hoe lang moet ik partneralimentatie betalen? Wil je meer informatie over alimentatie? Neem dan contact met ons op. Je kunt een gratis informatiegesprek aanvragen bij één van onze vestigingen. Als mediator werken we samen met jou aan een oplossing die voor beide partijen werkbaar en aanvaardbaar is. We kijken hoeveel je kunt dragen en wat je nodig hebt. Dankzij onze jarenlange ervaring weet je zeker dat je bij ons in goede handen bent.