phone 085 - 043 44 66

Hoe om te gaan met schoonfamilie na scheiding?

(Blog uit de praktijk) Dat scheiden lang niet altijd plezierig is, is een feit. Iedereen die een scheiding heeft meegemaakt zal dit vast en zeker beamen. Helemaal als je kinderen hebt. Jaren geleden ben ik gescheiden, dit was een behoorlijk hectische periode. Waar ik mij totaal niet van bewust was, waren de gevolgen van de scheiding. Het trof niet alleen mijn gezin maar ook de familie, vrienden en kennissenkring. Mensen om mij heen hadden het gevoel te moeten kiezen tussen mij en mijn partner. Mijn toenmalige schoonfamilie wist geen raad met de situatie en besloot er gewoon maar helemaal niks over te zeggen. Mijn broer ging vaak sporten met mijn partner en vond het moeilijk dit tegen mij te zeggen. Alsof hij bang was dat hij mij pijn deed.

Scheiden doe je niet alleen

Dit is iets waar ik mij heel bewust van ben geworden. Er wordt (gelukkig) veel aandacht besteed aan de scheiding zelf, om alles goed te regelen, uiteraard vooral voor kinderen. Dit is waardevol en belangrijk voor je toekomst. Laat je goed begeleiden en adviseren in deze hectische periode. Aan de tijd na de scheiding wordt nog te weinig aandacht besteed.

Juist omdat mijn schoonfamilie niet veel van zich liet horen, voelde ik mij totaal genegeerd. Zij hadden geen oog voor mijn pijn en verdriet. Dit nam ik ze kwalijk. Zij daarentegen deden dit juist omdat ze dachten dat dit beter voor mij zou zijn. Laat ze maar even met rust, dat was hun intentie. Op een dag had ik er genoeg van, het kon toch niet zo zijn dat onze goede band plotsklaps weg was? Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb iedereen uitgenodigd. Doodeng! Vele tranen en woorden later waren we een beetje op de goede weg. Dit heeft tijd en moeite gekost van iedereen maar nu ben ik zo dankbaar dat we als één familie op elkaar kunnen rekenen.

Mijn tips voor jou?

Kom met zijn allen bij elkaar en maak het bespreekbaar. Mensen om je heen weten vaak niet hoe ze met de situatie om moeten gaan en willen jou al helemaal geen pijn doen. Het is toch leuk om met de ouders van jullie allebei en de kinderen tijd door te brengen? Zij blijven de opa en oma van je kinderen. Hechte banden tussen je familie en vrienden hoef je niet te verbreken

Hoe lastig ook, blijf open en eerlijk

Ik vond het best lastig om mijn ex bij mijn eigen familie te zien. Maar door dat hardop uit te spreken voelde het wat minder zwaar. Nu ervaar ik het als bijzonder en ben ik trots op mezelf. Dit hebben wij toch maar voor elkaar.

Hoe om te gaan met vrienden?

Het leek in de beginfase van onze scheiding dat we vrienden en kennissen moesten verdelen. Men vond het lastig om of bij de een of bij de ander over de vloer te komen. Bang om iets te zeggen wat de ander verdriet deed. Maar door juist niks te zeggen deed het mij verdriet. Pas toen we dit hebben gedeeld met elkaar was de spanning verdwenen. Want toen begreep iedereen beter hoe de vork in de steel zat, dat wij op een goede manier wilde scheiden. En het juist voor onze kinderen samen als ouders goed wilde doen. Samen met elkaar!

Mediation

Als het toch lastig is om elkaar in gesprek te komen, maar als de wil daar wel is, kan ik jullie mediation aanraden. Een deskundige derde staat los van je familie en kan jullie helpen om het gesprek op gang te brengen en in goede banen te leiden. Dit is waardevol voor jullie toekomst.

Belangrijkste tip

Denk met elkaar en niet voor elkaar.