phone 085 - 043 44 66

Huis kopen na scheiding

Wanneer jullie gaan scheiden, is een gezamenlijk huis waarschijnlijk één van de grootste bezittingen die ‘gedeeld’ moet worden. De belangrijkste vraag hierbij is of één van jullie beiden in het huis wil blijven wonen of dat jullie het huis willen verkopen. Bij uzelf speelt waarschijnlijk de vraag of u zelfstandig een huis kunt kopen na de scheiding. We zetten de belangrijkste informatie hieronder voor u op een rijtje.

Uw eigen huis ‘kopen’ na de scheiding

Wilt u in het huis blijven wonen dat van jullie samen is? Dan zult u het andere deel van de hypotheek van uw partner over moeten nemen. U kunt eigen geld gebruiken om uw eigen huis te ‘kopen’ na de scheiding, of u kunt de huidige hypotheek verhogen indien de hypotheekverstrekker hiermee akkoord gaat. Deze kijkt hiervoor bijvoorbeeld naar uw draagkracht.

Om te weten hoeveel geld u hiervoor nodig hebt, zal de waarde van het huis bepaald moeten worden. Een taxateur kan deze waarde voor jullie bepalen, maar jullie kunnen ook samen een verkoopwaarde afspreken als jullie het daar samen over eens kunnen worden. Het verschil tussen de verkoopwaarde en de huidige hypotheek is de onder- of overwaarde. Bij overwaarde zult u uw partner met de helft van de overwaarde uit moeten kopen. Bij een onderwaarde moet uw partner u de helft van deze ‘schuld’ terugbetalen.

Een nieuw huis kopen na de scheiding

Besluiten jullie het gezamenlijke huis te verkopen? Dan zullen jullie allebei op zoek moeten gaan naar een nieuw huis. In de eerste drie jaar krijgt u dan te maken met de bijleenregeling. Deze regeling bepaalt dat een eventuele winst van de verkoop van het huis gebruikt moet worden om een nieuw huis mee te kopen na de scheiding. Bij een onderwaarde wordt de schuld tussen jullie beiden verdeeld, naar rato of op basis van andere afspraken uit het echtscheidingsconvenant. U kunt al nadat het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank ingediend is een nieuw huis kopen. U hoeft hiervoor dus niet op de uitspraak van de rechter te wachten.

Een nieuw huis kopen na de scheiding, daar komt heel wat bij kijken. Zaken als alimentatie spelen een belangrijke rol bij de maximale hoogte van de hypotheek. Laat u daarom goed adviseren over de mogelijkheden. Samen met u kijken we graag waar u aan moet denken, wat er zeker in het echtscheidingsconvenant opgenomen moet worden en of u er samen uitkomt wat betreft de afspraken rondom de verkoopwaarde van het huis. Neem direct contact met ons op om een afspraak te maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.