phone 085 - 043 44 66

Huis kopen tijdens scheiding

Huis kopen tijdens scheiding? Veelal heeft een scheiding als gevolg dat u of zowel u en uw partner op zoek moeten gaan naar een ander huis. Omdat in het begin vaak nog niet precies duidelijk is hoe het financiële plaatje er na de scheiding uitziet, kiezen veel mensen ervoor om tijdelijk een huis te huren als de scheiding in gang is gezet. Maar wat nu als u net op dat moment de kans krijgt om uw droomhuis te kopen? Een huis dat u eigenlijk niet wilt laten schieten? Is het mogelijk een huis te kopen al tijdens of voor de scheiding rond is?

In de huidige woningmarkt ziet het er heel anders uit dan enkele jaren geleden. Een huis dat nu te koop wordt aangeboden, is soms al binnen enkele dagen verkocht. En steeds vaker ook nog boven de vraagprijs! Dus ziet u een huis voorbij komen dat helemaal aan uw wensen voldoet? Dan is het zaak hier snel op te reageren. Maar een huis kopen tijdens een scheiding, is dat eigenlijk wel mogelijk? Daar kunnen we kort maar krachtig ‘ja’ op antwoorden. Een ander huis kopen kan tijdens uw scheiding zonder toestemming van uw ex-partner. Een gezamenlijke koopwoning kunt u daarentegen niet verkopen zonder toestemming van uw ex-partner. Ook een hypotheek afsluiten zonder toestemming van uw ex-partner is in principe mogelijk, ondanks dat u nog getrouwd bent totdat de scheiding definitief rond is.

Belangrijk aandachtspunt

Wilt u een huis kopen tijdens uw scheiding, dan is er één belangrijk aandachtspunt waar u rekening mee dient te houden. Wanneer u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, dan vallen alle goederen die tijdens het huwelijk gekocht worden onder het gemeenschappelijk bezit. Soms is dit ook zo bij huwelijkse voorwaarden. Is het verzoek tot echtscheiding echter al ingediend? Dan wordt de gemeenschap ‘bevroren’ en zijn alle goederen die vanaf dat moment door één van beide partners aangeschaft worden privébezit.

Gaat u dus een huis kopen tijdens uw scheiding, maar nog voordat het verzoek tot echtscheiding ingediend is, bijvoorbeeld ten tijde van het maken van de afspraken, dan valt het huis in de gemeenschap en moet het na de scheiding worden verdeeld. Bovendien moet ook de hypotheek dan door beiden gedragen worden, ook al staat het huis op naam van slechts één van beide partners. Gaat de scheiding niet door, dan valt het onroerend goed gewoon in de gemeenschap. Ook kunnen derden-schuldeisers zolang de scheiding nog niet definitief rond is een vordering uitoefenen op de nieuwe woning.

Daarnaast gelden er een aantal uitzonderingen. In sommige gevallen is namelijk wel toestemming nodig van een ex-partner voor het kopen van een huis tijdens een scheiding. Weigert uw ex-partner toestemming te geven, dan kunt u via de rechtbank een machtiging aanvragen om alsnog het huis te kunnen kopen tijdens de scheiding. Koopt u het huis toch, zonder toestemming, dan kan uw ex-partner de aankoop nietig laten verklaren. Settlement kijkt graag met u mee naar uw persoonlijke situatie en de mogelijkheden. Maak direct een afspraak.