phone 085 - 043 44 66

Huis verkopen bij scheiding

Soms kunt u niet anders dan uw huis verkopen bij een scheiding. Als u de financiële middelen niet heeft om de hypotheek alleen over te nemen of als u liever een nieuwe start maakt in een ander huis dan kunt u de gezamenlijke woning te koop zetten. We zetten graag een aantal zaken voor u op een rijtje waar u aan moet denken als u uw huis gaat verkopen bij een scheiding.

Bijleenregeling
Heeft u na verkoop van het huis overwaarde, dat wil zeggen dat u geld overhoudt nadat de eigenwoningschuld afgelost is? Dan moet deze overwaarde gebruikt worden voor de aankoop van een nieuw huis. Dat is zo bepaald in de zogenaamde bijleenregeling. Doet u dit niet, dan is de rente ter grootte van de overwaarde niet fiscaal aftrekbaar. U mag de rente aftrekken over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning, min de eigenwoningreserve, de overwaarde van uw oude woning en eventuele eerder ontstane overwaarde.

Uitkopen
Bij het verkopen van een huis bij een scheiding moet u allereerst de waarde van het huis laten bepalen. Heeft het huis een overwaarde of juist een onderwaarde? Dan dient deze verdeeld te worden tussen beide partners. Uitkopen is alleen van toepassing als de ene partner in het huis wil blijven wonen. Voor uitkoop moet vaak een extra hypotheek afgesloten worden en moet de andere partner ontslagen worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Gelukkig is de betaalde rente van de hypotheekverhoging aftrekbaar. De uitkoopsom telt voor de Belastingdienst wel vijf jaar mee voor de bijleenregeling, waardoor u tot vijf jaar na het uitkopen de overwaarde in een nieuw huis moet steken als u hypotheekrente af wilt kunnen blijven trekken. Als uitzondering hierop geldt als u beiden de hypotheekrente blijft betalen, dan is die nog twee jaar aftrekbaar. De ene partner blijft dan in het hoofdverblijf wonen, de andere partner geeft het huis voor het eigenwoningforfait aan.

Overdrachtsbelasting
Er hoeft geen overdrachtsbelasting betaald te worden als één van beide partners in het huis blijft wonen. Er moet wel een notariële akte van verdeling worden gemaakt en ingeschreven.

Energiecontract
Een energiecontract staat altijd op naam van een persoon, niet op naam van een huis. Gaat u het huis verkopen bij de scheiding, dan moet u beslissen of u het energiecontract wilt behouden, beëindigen of op een andere naam wilt laten zetten.

Settlement helpt jullie graag met de juiste informatie over het verkopen van een huis bij een scheiding. Neem vrijblijvend contact met ons op om een afspraak te maken.