phone 085 - 043 44 66

Huis verkopen na scheiding

Wanneer jullie gaan scheiden, moet er ineens veel geregeld worden. Veel kleinere zaken maar er moeten ook beslissingen gemaakt worden die grote financiële gevolgen kunnen hebben. Een voorbeeld daarvan is jullie huis. Als jullie een gezamenlijk huis hebben, zullen jullie het samen eens moeten worden over wat er met het huis moet gebeuren.

Een mogelijkheid is dat één van beide partners het huis overneemt. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want als de blijvende partner simpelweg de middelen niet heeft om de hypotheek over te nemen, zal het huis toch verkocht moeten worden. Er wordt bij het oversluiten opnieuw gekeken naar het inkomen van de blijvende partner, de waarde van de woning, de huidige hypotheeknormen en de mogelijke hypotheekvormen. Bovendien zijn de regels strenger geworden. Zo mag u nog maar 100% van de waarde van de woning lenen en mag een aflossingsvrije hypotheek maximaal 50% van de waarde van de woning bedragen. Daarnaast moet de blijvende partner de vertrekkende partner een uitkoopsom betalen en ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Er komt dus nogal wat kijken bij het oversluiten van de huidige hypotheek.

Door de nieuwe, strengere regels wordt het in veel gevallen dan ook onmogelijk of onbetaalbaar om het huis over te nemen, waardoor toch besloten moet worden het huis te verkopen na de scheiding. Als het huis verkocht is, dan is ook bekend of het huis een onderwaarde of overwaarde heeft. U weet dan direct wat dat betekent voor uw financiële situatie.

Overwaarde

Als het huis voor meer geld verkocht wordt dan de hoogte van de huidige hypotheek is er sprake van overwaarde. Houd er rekening mee dat daar nog wel de kosten van de makelaar etc. afgetrokken moeten worden, waardoor de opbrengst lager uitvalt. De overwaarde kan als bezitting worden meegenomen bij de verdeling van de inboedel. Besluit u toch het huis niet te verkopen na de scheiding maar over te nemen, dan moet u de helft van de overwaarde als uitkoopsom aan uw ex-partner betalen.

Bij een overwaarde krijgt u na het verkopen van het huis te maken met de zogenaamde bijleenregeling. Deze regeling stelt dat de overwaarde weer geïnvesteerd moet worden in een eventuele nieuwe koopwoning. Doet u dat niet, dan mag u over een hypotheekbedrag ter grootte van de overwaarde geen hypotheekrente aftrekken.

Onderwaarde

Bij een onderwaarde is juist sprake van het tegenovergestelde. De verkoopopbrengst van het huis valt dan zo tegen dat deze lager is dan de hoogte van de hypotheek. Jullie blijven dan met een hypotheekschuld zitten. Daar komen bovendien nog kosten bovenop die gemaakt zijn voor de verkoop van het huis, zoals makelaarskosten. De hypotheekschuld wordt als schuld meegenomen bij de verdeling van de boedel. Er zullen afspraken gemaakt moeten worden over hoe de schuld terugbetaald gaat worden aan de hypotheekverstrekker. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat één van beide partners de schuld afbetaalt, en dat de andere partner de helft aan de betalende partner overmaakt. Wilt u uw ex-partner uitkopen dan moet uw ex-partner de helft van de hypotheekschuld aan u betalen.

Speciale regeling huis verkopen na scheiding

Het kan natuurlijk zomaar zo zijn dat het even duurt voordat het huis verkocht is. Dat heeft financieel uiteraard nogal wat consequenties. Gelukkig heeft de Belastingdienst daar een speciale regeling voor getroffen.

Als jullie allebei niet in het huis blijven wonen terwijl het huis te koop staat, dan is de hypotheekrente nog aftrekbaar van de inkomstenbelasting in het jaar waarin het huis te koop is gezet en de twee daaropvolgende jaren. Deze financiële tegemoetkoming is natuurlijk erg prettig.

Als de woning verkocht moet worden maar één van de twee partners blijft ondertussen in de woning wonen, dan blijft de woning toch gemeenschappelijk bezit. Er gelden dan weer andere regels wat betreft de rente, zoals het bedrag van het eigenwoningforfait dat als partneralimentatie afgetrokken kan worden, de verhuisregeling en het overgaan van de schuld van box 1 naar box 3. De hypotheekrente blijft voor de blijvende partner gewoon aftrekbaar. Voor de partner die niet meer in de woning woont, is de hypotheekrente aftrekbaar tot twee jaar nadat hij of zij de woning verlaten heeft. Wat betreft de alimentatie mag de meer betaalde rente dan het deel van het eigenwoningforfait als partneralimentatie afgetrokken worden en de partner die het huis als eerste verlaten heeft, kan de helft van het eigenwoningforfait als alimentatie aftrekken.

Hulp van een mediator

Gaan jullie het huis verkopen na de scheiding, dan zijn jullie beiden verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek totdat de scheiding definitief is. Maak daarom goede afspraken over de betaling van de hypotheeklasten en de verdeling van bezittingen en schulden. Een mediator zoals Settlement Schedingsbegeleiding kan jullie hierbij helpen. Met vele jaren ervaring kunnen wij alle formatiliteiten binnen twee tot drie maanden regelen. Daarbij werken we onafhankelijk en kiezen we nooit de kant van één van beide partners.

U kunt direct een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek vertellen we jullie graag wat we voor jullie kunnen betekenen en wat de voordelen zijn van scheiden zonder advocaat. We geven jullie de benodigde informatie over jullie huis verkopen na de scheiding en alle overige financiële en juridische zaken die bij een echtscheiding komen kijken.