phone 085 - 043 44 66

Huren na scheiding

Wanneer jullie op het punt staan uit elkaar te gaan, vindt u het waarschijnlijk fijn om zo snel mogelijk uw eigen plekje te hebben. Voor uw privacy en om spanningen uit de weg te gaan. Maar komt u wel in aanmerking voor een (sociale) huurwoning als de scheiding nog niet officieel rond is? Het antwoord is ja. Als u nog getrouwd bent, kunt u toch een woning huren.

Er zijn een aantal dingen waar u op kunt letten als u wilt huren voor of na de scheiding:

  • Laat de (sociale) huurwoning direct op uw naam zetten zodat deze na de scheiding niet nog op een of andere manier aan uw ex-partner verbonden is.
  • Wilt u graag huursubsidie ontvangen voor uw sociale huurwoning, ook na de scheiding? Houd er dan rekening mee dat u pas subsidie krijgt als jullie geen fiscale partners meer zijn. Dat wil zeggen dat jullie verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank ingediend is en u bent uitgeschreven op het adres van de gezamenlijke woning.
  • Wilt u graag snel in aanmerking komen voor een (sociale) huurwoning, dan kunt u mogelijk urgentie aanvragen bij uw scheiding. U kunt een urgentieverklaring aanvragen bij de woningbouwvereniging(en) in de gemeente waar u wilt gaan wonen. Wanneer u een of meerdere minderjarige kinderen heeft, is de kans op een urgentieverklaring groter. De urgentie wordt echter vaak pas verleend als de echtscheiding officieel is uitgesproken en als u aan kunt tonen dat u al het mogelijke heeft gedaan om in de oude woning te kunnen blijven wonen.

Huurtoeslag aanpassen na scheiding

Indien u op dit moment huurtoeslag ontvangt, moet u een wijziging doorgeven als u of uw ex-partner vanwege de scheiding gaat verhuizen en u blijft huren na de scheiding. Daar gelden verschillende regels voor. We zetten ze even overzichtelijk voor u onder elkaar:

  • U verhuist naar een andere huurwoning en de huurtoeslag staat op uw naam: ook na de scheiding blijft u huurtoeslag ontvangen. U moet echter wel op tijd een adreswijziging doorgeven aan de gemeente om te voorkomen dat u teveel toeslag krijgt die u later terug moet betalen. U kunt bij de Belastingdienst de adreswijziging voor de huurtoeslag doorgeven nadat het verzoek tot scheiding ingediend is bij de rechtbank.
  • U verhuist naar een andere huurwoning terwijl de huurtoeslag op naam van uw ex-partner staat: uw ex-partner blijft de huurtoeslag gewoon ontvangen voor de oude woning. U kunt voor uw nieuwe huurwoning opnieuw huurtoeslag aanvragen na de scheiding. Dat doet u door uw adreswijziging bij de gemeente door te geven en bij de Belastingdienst door te geven dat u gaat scheiden. Daarna kunt u de huurtoeslag bij de Belastingdienst aanvragen.
  • U verhuist naar een koopwoning en de huurtoeslag staat op uw naam: u heeft dan geen recht meer op huurtoeslag. Zet de huurtoeslag stop door uw adreswijziging aan de gemeente door te geven, uw scheiding door te geven bij de Belastingdienst en uw huurtoeslag stop te zetten nadat de echtscheiding ingediend is bij de rechtbank.
  • U verhuist naar een koopwoning en de huurtoeslag staat op naam van uw ex-partner: in dit geval hoeft u enkel uw adreswijziging aan de gemeente door te geven en een verzoek tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank.
  • Uw ex-partner verhuist en de huurtoeslag staat op uw naam: u kunt ook na de scheiding huurtoeslag blijven ontvangen. Daarvoor moet uw ex-partner een adreswijziging doorgeven bij de gemeente, de echtscheiding moet bij de rechtbank ingediend worden en u moet bij de Belastingdienst uw scheiding doorgeven en het nieuwe adres van uw ex-partner.
  • Uw ex-partner verhuist en de huurtoeslag staat op zijn / haar naam: de huurtoeslag verhuist in dit geval mee. U kunt na de scheiding zelf huurtoeslag aanvragen. Dat doet u door dezelfde stappen te volgen als wanneer uw ex-partner verhuist en de huurtoeslag op uw naam staat. Vervolgens kunt u bij de Belastingdienst huurtoeslag aanvragen voor uzelf.

Alimentatie en huurtoeslag

Als u partneralimentatie ontvangt of betaalt, heeft dat gevolgen voor de huurtoeslag. Wanneer u partneralimentatie ontvangt, moet u de alimentatie die u krijgt bij uw inkomen optellen. Met dat nieuwe inkomen wordt de huurtoeslag berekend. Heeft u een afkoopsom gekregen van uw ex-partner voor de alimentatie? Dan heeft u dit jaar misschien geen recht meer op huurtoeslag. Als u de afkoopsom namelijk bij uw inkomen optelt, kan het zijn dat uw inkomen te hoog is voor huurtoeslag. Zolang uw ex-partner nog bij u woont, hoeft u de alimentatie niet als inkomen op te geven bij de belastingaangifte. Woont uw ex-partner niet meer bij u, dan moet dat wel.

Wanneer u partneralimentatie betaalt en uw ex-partner woont niet meer bij u, dan mag u dit bedrag juist opgeven als aftrekpost bij de belastingaangifte. Daardoor wordt uw jaarinkomen lager, waardoor u misschien recht heeft op meer huurtoeslag als u blijft huren na de scheiding.

Scheiden met mediation

De scheidingsmediator zoals Settlement Scheidingsbegeleiding helpt u graag mee voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen na of tijdens uw scheiding. Door een woningvereniging te laten zien dat uw echtscheiding door ons in behandeling is genomen, kan het verzoek tot urgentie in gang gezet worden. Ook vertellen we u waar u aan moet denken bij het wijzigen van de huurtoeslag en het opgeven van de alimentatie. Na uw scheiding kunt u dankzij mediation met een fijn gevoel terugkijken op het proces. Maak direct een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.