phone 085 - 043 44 66

Ik kan de alimentatie niet meer betalen, en nu?

Ik kan de alimentatie niet meer betalen en nu? Deze vraag krijgen wij regelmatig.

Tja, dat is vervelend. Kun je aangeven hoe het komt dat je de alimentatie niet meer kunt betalen? Heb je dit probleem al aan je ex-partner voorgelegd? Gaat het om de partneralimentatie, de kinderalimentatie of beiden? Wat kan er nog wel? Hoe zou je het zelf willen oplossen?

VERANDERING IN FINANCIËLE SITUATIE

Het meest belangrijke is dat je naar je ex-partner open bent in de oorzaak van het niet kunnen betalen van de partner-/kinderalimentatie. Als je niet kunt betalen, is er blijkbaar iets veranderd in je financiële situatie. Immers de alimentatie die jullie zijn overeengekomen is gebaseerd op een financiële situatie in het verleden. Dat geldt ook als je het niet samen hebt afgesproken maar wanneer het door de rechtbank is opgelegd.

De meest voorkomende oorzaak is verlies van inkomen als gevolg van ontslag of bij de zzp’er verlies aan opdrachten. Dat heeft natuurlijk de nodige consequenties want daarmee komt je hele financiële huishouding die je na de scheiding vaak net een beetje weer op orde had weer in het gedrang. Ik kan de alimentatie niet meer betalen, en nu?

WAT IS HET PERSPECTIEF?

De beste oplossing wordt bereikt wanneer er overleg tussen jullie mogelijk is. Het is verstandig door een deskundige goed uit te laten leggen welke mogelijkheden er allemaal zijn. Settlement kan jullie nieuwe financiële situatie in kaart brengen, zodat jullie samen kunnen bepalen wat je nu nog wel zou kunnen bijdragen. Belangrijk om te weten is wat de gevolgen van gemaakte keuzes zijn. Door goed om te gaan met bepaalde financiële zaken, denk hierbij bijvoorbeeld aan diverse fiscale regelingen, kun je vaak al wat meer financiële ruimte creëren.

Alimentatieberekeningen hoeven helemaal niet volgens de TREMA-norm te zijn. Er zijn veel mogelijkheden die gekozen kunnen worden, zodat jullie uiteindelijk praktische afspraken kunnen maken waarmee jullie beiden verder kunnen. Maatwerk is juist daarom vaak een veel betere (financiële) oplossing. Uiteindelijk gaat het erom dat jullie overeenstemming hebben bereikt en ermee uit de voeten kunnen. Ervaring leert dat wanneer jullie als ouders goed functioneren je met elkaar ook tot goede werkbare financiële afspraken kunt komen.

WAT ALS JE EX-PARTNER NIET MEE WIL WERKEN?

Wat nu als je ex-partner wil dat je gewoon blijft betalen? Wanneer je dan niet betaalt, kan hij of zij de alimentatie gaan invorderen met behulp van een deurwaarder of, wat meestal gebeurt, via het Landelijke Bureau Inning Ouderbijdrage(LBIO). Dit is een heilloze en uitermate vervelende weg met veel extra kosten en een steeds bozer wordende betalende ouder. De kans dat jullie dit, of je nu wil of niet, op enigerlei wijze afreageren via de kinderen is erg groot. Als je ex-partner echt helemaal niets wil, heb je geen andere keuze dan een advocaat in de arm te nemen en bij de rechtbank om herziening voor de kinderalimentatie te verzoeken.

HOE LANG DUURT DAT?

Minimaal 6 tot 9 maanden. Wat kost het? Teveel, zowel in geld als in de ouderrelatie.

Sta jij op het punt om te vertellen: ik kan de alimentatie niet meer betalen, en nu? Wil je meer informatie over het betalen van alimentatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over de voordelen van mediation, de meerwaarde van Settlement als mediator en het aanvragen van een gratis informatiegesprek bij één van onze vestigingen.