phone 085 - 043 44 66

Ik wil scheiden en het huis staat op mijn naam

Ik wil scheiden en het huis staat op mijn naam, wat nu? Het is een vraag die u uzelf misschien al meerdere keren gesteld hebt. Het antwoord op de vraag is afhankelijk van wat u met het huis wilt doen en waar u zelf wilt gaan wonen na de scheiding. We vertellen u hieronder graag waar u rekening mee moet houden.

Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen?

Ook al staat het huis op uw naam, als u getrouwd bent kan dat de situatie veranderen. Wanneer u in gemeenschap van goederen getrouwd bent, wordt u beiden voor de helft eigenaar van de woning. U bent dan ook beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheeklasten en de hypotheekschuld.

Wanneer u nu zegt: “Ik wil scheiden en het huis staat op mijn naam”, zal dat toch betekenen dat het huis verdeeld moet worden, omdat het huis op naam van jullie beiden staat. Als één van beiden in het huis wil blijven wonen, zal de andere partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen moeten worden en zal de andere partner de hypotheek alleen moeten kunnen betalen. Daarnaast moet bij overwaarde de vertrekkende partner uitgekocht worden en bij onderwaarde de blijvende partner de helft van de restschuld betaald worden.

Bent u getrouwd onder andere voorwaarden?

Bij een beperkte gemeenschap van goederen bent u alleen beiden voor de helft eigenaar als de u de woning samen kocht voor of tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Staat het huis op uw naam en bent u getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen? Dan bent u de eigenaar van het huis en mag u in het huis blijven wonen. Uw partner heeft hier geen recht op.

Bent u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan bent u gewoon eigenaar van het huis en mag u er blijven wonen. Natuurlijk kunt u in onderling overleg altijd andere afspraken maken met uw partner en deze vast laten leggen in het echtscheidingsconvenant. Neemt uw ex-partner bijvoorbeeld het grootste gedeelte van de zorg voor de kinderen op zich, dan kunt u besluiten uw ex-partner in het huis te laten wonen. In ruil hiervoor kunt u bijvoorbeeld weer andere afspraken maken over de alimentatie.

Lukt het niet om samen afspraken te maken? Dan kunt u altijd de hulp van een onafhankelijke mediator zoals Settlement inschakelen. Neem direct contact met ons op om een afspraak te maken voor een gratis kennismakingsgesprek.