phone 085 - 043 44 66

Inboedel woning verdelen bij scheiden

Wanneer u gaat scheiden, lijkt de inboedel verdelen misschien nog wel de gemakkelijkste taak. Maar zeer regelmatig blijkt bij het scheiden dat de inboedelwaarde moeilijk in te schatten is en dat het verdelen met heel wat discussies gepaard gaat. Daarom vertellen we u graag wat meer over de inboedel van de woning verdelen bij scheiden. Onze scheidingsmediators helpen u graag verder indien u hulp wenst bij de scheiding en verdeling van de inboedel.

Wat valt er onder de inboedel?

Op de inboedel lijst kan alles staan wat tot de inrichting van de woning behoort en van jullie samen is. Dat zijn alle losse spullen in en rondom huis zoals bedden, kasten en losse apparatuur. Alle zaken die letterlijk aan het huis vastzitten, zoals radiatoren, inbouwspotjes of een gietvloer, vallen buiten de inboedel. Wanneer jullie uit elkaar gaan, zullen jullie goed na moeten denken over de totale inboedelwaarde en wie wat krijgt. Zeker wanneer één van jullie al eerder de gezamenlijke woning verlaat, zullen jullie de inboedel lijst goed moeten bekijken. De vaste zaken blijven dan achter voor de partner die in het huis blijft wonen. Ook als één van jullie beiden de woning overneemt, zullen de vaste zaken hier achterblijven.

Wat valt er niet onder de inboedel?
Wanneer jullie gaan scheiden, horen een aantal zaken niet op de inboedel lijst thuis. Spullen die duidelijk persoonlijk verbonden zijn, zogenaamde ‘verknochte goederen’ zoals sieraden, studieboeken, een verzameling en kleding, hoeven jullie tijdens het scheiden niet te verdelen. Boedel in de vorm van erfstukken of schenkingen die via een notarieel opgesteld testament verkregen zijn, hoeven eveneens niet verdeeld te worden.

Bij een geregistreerd partnerschap of wanneer u getrouwd bent in gemeenschap van goederen is automatisch alles van jullie samen, behalve de verknochte goederen. Bij huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract is in de voorwaarden vastgelegd wat van wie is. Alles wat gezamenlijk bezit is of waarvan niet beschreven is van wie het is moet eerlijk verdeeld worden of gaat terug naar de oorspronkelijke eigenaar.

Scheiden inboedelwaarde

Betekent dat dat jullie tijdens het scheiden de inboedel precies fifty fifty moeten verdelen? Nee, dat hoeft niet. Jullie kunnen ook samen afspreken dat degene die de minste spullen krijgt of spullen met minder inboedelwaarde een compensatiebedrag krijgt voor de ‘gemiste’ waarde. Bij het compensatiebedrag wordt soms ook meegerekend dat de partner die vertrekt een ander huis opnieuw in zal moeten richten met nieuwe gordijnen, vloeren, kosten voor de kamers van de kinderen etc. Deze verhuiskosten kunnen ook verdeeld worden.

Hoe hoog de totale inboedelwaarde is, wordt bepaald door de marktwaarde. Omdat de marktwaarde van de spullen over het algemeen lager uitvalt dan jullie zouden willen, is het soms voor beiden fijner om tijdens het scheiden de inboedel gewoon te verdelen, waarbij u uiteraard nog steeds uit kunt gaan van de dagwaarde in plaats van de aankoopwaarde.

Scheiden met een inboedel lijst, hoe pakt u dat aan?

Gaat u scheiden dan is de boedel verdelen een taak waar u direct mee aan de slag kunt. Maar hoe pakt u dat slim aan?

  1. Allereerst is het zaak alle bezittingen op een inboedel lijst te zetten. Daar moet echt alles opstaan, van de vazen tot het bestek.
  2. Kijk allebei onafhankelijk van elkaar naar de inboedel lijst. Op deze manier vallen er waarschijnlijk al wat spullen af die jullie niet allebei hoeven te hebben. Er hoeft dan alleen nog onderhandeld te worden over de spullen die jullie allebei willen hebben.
  3. Bepaal de waarde van de spullen als jullie het eens zijn over de verdeling. Kijk daarbij naar de werkelijke waarde, niet naar de emotionele waarde. De werkelijke waarde is vaak niet meer de aankoopwaarde. Als richtprijs kunt u de prijs van een relatief goedkope versie van hetzelfde product nemen.
  4. Tel vervolgens de bedragen bij elkaar op van de spullen die u krijgt en die uw partner krijgt. De totale waarde per persoon moet ongeveer gelijk zijn. Zo niet, dan kunt u de boedel anders verdelen of een compensatiebedrag bepalen.
  5. Leg de verdeling daarna vast in het echtscheidingsconvenant en leg het ter goedkeuring voor aan de rechter.

Wanneer het verdelen van de inboedel jullie samen niet lukt, bepaalt de rechter de verdeling nadat een taxateur de inboedelwaarde vastgesteld heeft. Het is dan ook plezierig als jullie er samen uit kunnen komen. Maar dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want voor het eerlijk verdelen van de inboedel moeten jullie het natuurlijk wel met elkaar eens worden. Wanneer jullie gaan scheiden, helpen onze scheidingsadviseurs jullie graag de boedel te verdelen. We kijken met u mee naar de inboedel lijst, de inboedelwaarde en of er eventueel spullen tegen elkaar weggestreept kunnen worden. Zo zorgen we dat u met een goed gevoel terugkijkt op de inboedel van uw woning verdelen.

Gaat u scheiden en heeft u vragen over de inboedelwaarde, de inboedel lijst of het verdelen? Onze adviseurs staan voor u klaar om u te begeleiden gedurende het gehele traject. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek vertellen we u graag wat we voor u kunnen betekenen. U kunt hiervoor terecht bij een vestiging bij u in de buurt. Met vestigingen van Almere tot Cuijk en van Hoofddorp tot Putte hoeft u nooit ver weg om uw zaken goed te regelen. En met een pakket op maat voor uw scheiding weet u altijd waar u aan toe bent op de manier die u fijn vindt.