phone 085 - 043 44 66

Is co-ouderschap in het belang van het kind? 

Is co-ouderschap in het belang van het kind? Het is een vraag die wij als onafhankelijk bemiddelaar vaak krijgen. Co-ouderschap is als omgangsregeling ontstaan om de relatie van beide ouders met de kinderen te behouden en de zorg gelijkwaardig te verdelen. Beide ouders houden namelijk bij wet het gezag over hun kinderen. Er zijn veel voorstanders voor co-ouderschap, maar ook heel wat tegenstanders, ieder zo met hun eigen argumenten. We vertellen u hieronder wat meer over de verschillende argumenten die zij noemen.

Belang van het kind bij co-ouderschap?

Het steeds weer afscheid nemen, de heimwee naar de andere ouder, het gebrek aan continuïteit, het zou allemaal in het nadeel van de kinderen zijn. Een gebrek aan continuïteit kan het proces van identiteitsvorming beschadigen. Ook de praktische verdeling van spullen brengt moeilijkheden met zich mee. Die moeten over twee plekken verdeeld worden. Daarnaast hebben sommige kinderen er moeite mee dat ze niet alleen steeds moeten wisselen van huis, maar ook de daarbij behorende regels en het sociale leven. Het is dus erg belangrijk te letten op hoe je kinderen reageren en niet alleen te kijken naar wat jullie het best uit komt qua verdeling van werk, zorg voor de kinderen en qua sociaal leven.

Wat zeggen voorstanders?

Sommige onderzoekers willen co-ouderschap verplicht laten stellen, om zo aan de gezamenlijke zorgplichten en rechten van ouders te voldoen. Kinderen zouden meer bij de scheiding betrokken moeten worden. Het wetsvoorstel hiervoor werd tot nu toe echter niet aangenomen. Wel werden er andere wetten en eisen gesteld aan de wederzijdse inspanningen van ouders na de scheiding. De onderzoekers vinden dat co-ouderschap zeker in het belang van het kind is. Het bevordert de betrokkenheid van beide ouders bij de opvoeding, ouders hebben minder ruzie en het kind hoeft niet voor één van beide ouders te kiezen of een ouder minder vaak te zien. Voor kinderen voelt het eerlijk om evenveel tijd door te brengen met beide ouders, waardoor ze zich niet schuldig hoeven te voelen.

Ondanks de vele voors en tegens is het niet wetenschappelijk bewezen dat co-ouderschap niet in het belang van het kind is. Wel is aangetoond dat gezamenlijk gezag en een gezamenlijke opvoeding, waarbij beide ouders een aanzienlijk deel met de kinderen doorbrengen, beter is voor kinderen dan de situatie waarbij maar een ouder gezag heeft en de opvoeding doet. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op; als een van de ouders het kind in gevaar brengt of ongeschikt is als opvoeder dan kan beter één ouder beide taken op zich nemen.

Hulp van een onafhankelijke bemiddelaar

Wat voor kinderen in ieder geval het voornaamste is, is dat beide ouders na de scheiding een goede relatie met elkaar blijven houden, in het belang van de kinderen. Geen ruzie, geen machtsstrijd, maar een goede communicatie, betrokkenheid, samenwerking en continuïteit. Een goede regeling opstellen is hiervoor een vereiste. Met alle mogelijkheden en wensen van beide ouders erin kan dat lastig zijn. Settlement kan u hierbij helpen. Of u nu voor co-ouderschap of een andere omgangregeling kiest, we begeleiden u hierbij. Maak direct een afspraak.