phone 085 - 043 44 66

K.., ik heb gescheiden ouders

Iedereen kent het wel, dat gevoel dat de kerstdagen er weer aankomen. Het wordt weer kouder, vroeger donker en de kerstbomen zijn weer overal te zien. “Gezellig met z’n allen bij elkaar”.

Als kind van gescheiden ouders, ben je dan wel “met z’n allen bij elkaar”?

En dat is nog niet eens het enige waar je dan mee bezig bent. Want wanneer ben ik bij papa en wanneer bij mama? En hoe doen we het met oud & nieuw? Het is ontzettend fijn dat er twee kerstdagen zijn, allebei mijn ouders één dag. Maar past dat ook?

Verdeling van de feestdagen

En krijgen papa en mama daar dit jaar weer ruzie over? Kan dat ook met de kinderen van mama’s nieuwe man, want wil hun moeder dit ook zo? Er moet met iedereen zijn wensen, ideeën en voorkeuren rekening worden gehouden. Dat is natuurlijk ook wel logisch, maar wat een puzzel met die gescheiden ouders en dan ook nog eens al die aanplakfamilie!

Na een aantal minder gezellige telefoongesprekken tussen mijn vader en moeder, die ik natuurlijk afluister bovenaan de trap, is het dan eindelijk geregeld. De eerste kerstdag bij papa en de tweede bij mama. Maar de rest van de vakantie dan? De kerstvakantie staat er voor mij en mijn zusje om bekend dat we heel veel heen en weer gaan tussen onze huizen. Maar eigenlijk is dat nog niet eens het ergste. Er zijn twee écht moeilijke momenten, die je ook echt van tevoren aan voelt komen.

De eerste is het teruggaan van papa naar mama, op bijvoorbeeld eerste kerstdag. Dan is het net zo gezellig, veel cadeautjes, lekker eten, leuke muziek, met z’n allen bij elkaar en dan moeten we weer weg. En hoe lang dit ook al zo gaat, dat blijft wennen…

Oud en Nieuw

Het tweede vervelende aan dit alles is oud & nieuw. Daar is er maar één van, in tegenstelling tot de kerstdagen, die gelukkig nog te verdelen zijn. Dat zijn momenten dat je niet wil kiezen om bij papa of bij mama te zijn. Dat je niet de één teleur wil stellen, dat je niet wil kiezen, dat je niet de ander wil missen. En toch moet het.

Je kan niet overal tegelijk zijn, zeggen mensen vaak. De laatste jaren doen we het om en om en dat werkt erg goed. Toch heb ik een enorme brok in m’n keel als ik met oud & nieuw gebeld word door mijn moeder als ik bij mijn vader ben, ze wenst me een gelukkig nieuwjaar en ze mist me. Een paar keer knipperen met de ogen en dan weer gezellig oliebollen eten en vuurwerk kijken. Het blijft toch lastig allemaal, gescheiden ouders. Het heeft heel wat voordelen, maar deze dagen blijven moeilijk.

Verjaardagen

Verjaardagen zijn wat dat betreft toch weer makkelijker en zien veel kinderen met gescheiden ouders ook als groot voordeel, twee keer je verjaardag vieren betekent twee keer volledig de aandacht op jou, cadeautjes, visite, taart en feest en dat is voor niemand vervelend. Met oud & nieuw is dat natuurlijk echt een ander verhaal, tenzij je de hele buurt overhaalt om een paar dagen erna nog een keer al dat vuurwerk af te steken?

Het is wel heel fijn dat mijn ouders dit onderling regelen, ik wil er zelf natuurlijk wel mijn mening in kwijt maar om daadwerkelijk te kiezen en voor mijn gevoel bewust één teleur te stellen zie ik niet zitten. Gelukkig geniet ik er nog steeds ontzettend veel van, al die gezelligheid tijdens de feestdagen.

Maar diep van binnen denk ik toch: ‘Kut! Ik heb gescheiden ouders…’

Geschreven voor Naomi 15 jaar