phone 085 - 043 44 66

Interview met kind (14) van gescheiden ouders

Hoe ervaren kinderen een scheiding en het leven na de scheiding? In onderstaand artikel leest u de persoonlijke ervaring van een van de kinderen van onze klanten. Wat vaak vergeten wordt is de impact van nieuwe rollen die ontstaan na een scheiding. Zoals nieuwe gezinnen die ontstaan, waar je als kind maar mee om moet gaan.

Jeroen, kun jij even in het kort iets over jezelf vertellen?

Nou, ik ben Jeroen. Ik ben 14 jaar en ga naar de 3e klas van de havo. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 11 jaar was.

Wat is jou vooral bijgebleven van het moment dat jouw ouders het jou vertelden?

Ik kan me dat nog goed herinneren. We zaten ineens met z’n allen in de woonkamer en toen werd het mij en mijn broertje verteld. Het leek heel onwerkelijk, toch verwacht je het wel maar dat er ineens zoveel gaat veranderen… Heel raar.

Hoe ging jij die avond slapen?

Eigenlijk gewoon niet. Ik heb er veel over gepraat met mijn broertje. Wat er allemaal zou gaan gebeuren. Mijn ouders waren meer met zichzelf bezig. Mijn vader ging meteen na het vertellen al weg. Toen ik uiteindelijk in mijn bed lag voelde ik het net alsof het allemaal niet echt was, dat het wel weer goed zou komen.

Maar het kwam niet goed. Hoe zijn die weken erna verlopen?

Je leven gaat er ineens helemaal anders uitzien. Je ziet je ouders nooit meer samen. Ineens ‘boem’ en zo blijft het. Ik bleef hopen dat ze goede vrienden zouden worden of nog liever, dat ze bij elkaar terug zouden komen. Ik besefte het allemaal pas écht toen het sinterklaas was, toen was het pakjesavond, maar niet meer met z’n allen zoals het was.

Allebei jouw ouders hebben inmiddels een nieuwe partner. Hoe is dat gegaan?

Mijn moeder kreeg een nieuwe man, daar is ze een paar jaar later ook mee getrouwd. Hij had ook kinderen. Ik besefte allemaal niet zo wat er gebeurde. Het ging een beetje langs me heen.

Hoe is dat uiteindelijk gegaan? Want jij woonde bij je moeder?

Ja. En zijn kinderen waren er om het weekend ook bij. Dat was best wel raar, want wij hadden ons gezin wat uit elkaar viel, vervolgens een nieuw gezin waar ik aan begon te wennen en dan nog eens de weekenden die ook weer helemaal anders waren.

Hoe ga jij nu met je stiefvader om?

Heel erg goed. Gelukkig maar, dat had ook anders kunnen zijn.

Jij ziet je vader om het weekend. Hij heeft inmiddels ook een vriendin, sinds kort. Hoe was dat voor jou?

Bij m’n vader was ik niet vaak. Daar was het ook echt áltijd gezellig. Het zogenaamde pretweekend. Ineens vertelde mijn vader dat hij verliefd was. Mijn reactie was dat ik meteen moest huilen. Die vrouw kenden we  wel al een beetje. Voor mijn gevoel was het altijd, papa en ik. En nu moest ik delen.

Hoe is die situatie nu?

In het begin was het allemaal heel moeilijk. Het ging ineens zo snel voor mijn gevoel. Maar uiteindelijk is het alleen maar hartstikke leuk met die mensen, want zij had ook nog eens twee kleinere kinderen. Nu zou ik niet meer zonder ze kunnen.

Jij hebt dus eigenlijk twee nieuwe gezinnen. Waarin je, zoals je zelf zegt, meer moet delen dan vroeger. Wat vind je daar het moeilijkst aan?

Voor mij was het alsof papa een nieuw gezin had gevonden, wat natuurlijk ook zo was, maar waar hij het naar mijn idee ook meer naar zijn zin had. Ik vond het ook als we echt met z’n allen waren dat er twee groepen waren, mijn vader en zijn kinderen en zijn vriendin met haar kinderen. Dat was niet echt fijn…

Hoe zou jij het liever hebben gewild?

Ik denk achteraf dat dit wel de beste manier is geweest.

En welke manier was dat?

Mijn vader deed er wel alles aan om ons zo vaak mogelijk te blijven zien en het voor ons ook leuk te houden.

Hoe is nu de situatie bij je moeder?

Mijn stiefbroer en –zus zijn inmiddels al uit huis. En hoe het nu is, vind ik het ook beter. Ik heb ook gemerkt dat papa en mama helemaal niet bij elkaar passen. Nu krijg ik ook meer een band apart met hun allebei. Dat vind ik heel erg fijn. En dit is nu gewoon mijn leven zo.

Hoe ga jij nu om met de kinderen van de vriendin van je vader?

Goed. Alles is ook veranderd. Zij worden natuurlijk ook ouder en hebben ook gescheiden ouders. Alles klopt nu weer voor mij.

Heel erg bedankt Jeroen, voor jouw verhaal.

Dit is wat er heel vaak gebeurd. Je ouders gaan uit elkaar wonen en ineens is er dan ook nog eens zo’n man op wie jouw moeder verliefd is geworden. “Is dat dan mijn nieuwe papa?”. Om dat allemaal weer op een rijtje te krijgen vergt heel wat slapeloze nachten. Uiteindelijk val je daar langzaam in, zoals Jeroen ook zegt. Toch is het meer dan een ‘kwestie van wennen’. Want hoe leuk jouw nieuwe stiefvader ook is, je hebt ineens een ander gezin waarvandaan je naar school fietst en ’s avonds mee aan tafel zit. Een ander gezin, anders dan dat je het eigenlijk zou willen, namelijk gewoon met papa en mama. En misschien krijg je ook wel te maken met stiefbroertjes en zusjes.

Wat Jeroen ook vertelt, op het moment dat zijn vader verliefd werd, dat hij moest delen. Je merkt dat je vader vrolijker is en gelukkig, dat is fijn om te zien. Maar wil hij dan ook liever bij haar zijn dan bij mij? De vriendin van Jeroen zijn vader had zelf ook kinderen. Dat roept ook weer allerlei gevoelens en vragen op. Vindt hij haar kinderen liever? Is mijn papa straks ook hun papa? Gelukkig kon Jeroen daar thuis met zowel zijn moeder als zijn vader goed over praten. Mijn advies aan de kinderen die hiermee zitten is dat ze al hun vragen gewoon moeten stellen. Hoe moeilijk dit ook is, dit zal ervoor zorgen dat jij voor jezelf alles beter op een rijtje krijgt. Als de ouders zelf dit ook bespreekbaar maken en hun kinderen vertellen hoe zij zelf de situatie zien, valt alles steeds meer op z’n plaats.

En om af te sluiten met dat wat Jeroen gelukkig nu kan zeggen: Dan klopt alles weer.