phone 085 - 043 44 66

Kinderalimentatie opnieuw berekenen / kinderalimentatie herzien

Tijdens een scheiding worden afspraken gemaakt over de kinderalimentatie. Toch kan er een moment komen dat je de kinderalimentatie opnieuw moet berekenen omdat er zaken veranderd zijn. Dat wil niet zeggen dat het eerder niet goed berekend is, maar als één van jullie bijvoorbeeld hertrouwd is of meer is gaan verdienen, staan de zaken er anders voor. Oude afspraken kunnen dan opnieuw bekeken worden om een goede relatie tussen beide ex-partners te behouden. We zetten graag een aantal situaties voor je op een rij waarbij het opnieuw berekenen van de kinderalimentatie aan te raden is.  Daarnaast vertellen we waarom het handig is om dit met een mediator te doen.

1. Verandering in de omgangsregeling

Als jullie uit elkaar gaan, worden er afspraken gemaakt over wanneer de kinderen bij wie zijn. In de loop der jaren kunnen deze afspraken in de praktijk anders uitvallen, waardoor er meer of minder zorg bij een ouder komt te liggen dan voorheen de afspraak was. De kosten die beide ouders maken veranderen hierdoor ook, waardoor de kinderalimentatie herzien een realistische oplossing is.

2. Verandering in salaris / lasten

Het is niet vreemd als de hoogte van het inkomen van beide ex-partners gedurende de jaren verandert. Als het inkomen verandert, zou de hoogte van de kinderalimentatie ook herzien moeten worden. Of misschien zijn de maandlasten van een ouder wel omlaag gegaan vanwege bijvoorbeeld de verkoop van de gezamenlijke woning en daarna nieuwe, lagere woonlasten. Of misschien zijn de gezamenlijke schulden afgelost waardoor er weer meer mogelijk is. Allemaal situaties om de kinderalimentatie te herzien.

3. Verandering in gezinssituatie

Wanneer beide ouders of één van beiden in de jaren na de scheiding opnieuw getrouwd is of een geregistreerd partnerschap aangegaan is, wordt de nieuwe ‘ouder’ officieel stiefouder en is hij of zij verplicht om bij te dragen in de kosten van de kinderen die daar (deels) opgroeien. Als er uit de nieuwe relatie kinderen worden geboren, gaat de draagkracht echter weer omlaag. De kinderalimentatie opnieuw berekenen is dan verstandig.

4. Verandering van kindgebonden budget

Het kindgebonden budget moet worden meegenomen tijdens het berekenen van de draagkracht van de alimentatie ontvangende ouder en mag niet van de alimentatiebehoefte van je kind(eren) worden afgetrokken. Is je kindgebonden budget verhoogd of de belastingteruggave verlaagd, dan is dat een reden de kinderalimentatie te herzien.

Kinderalimentatie herzien met een financiële mediator

Settlement mediation kan voor jullie de kinderalimentatie opnieuw berekenen. Ook wanneer jullie in goed overleg al tot een nieuw alimentatiebedrag gekomen zijn, kunnen wij een officiële herberekening uitvoeren. We zetten graag alle wijzigingen van de afgelopen jaren op een rijtje en kunnen zo kijken of een verhoging of verlaging mogelijk is, zonder daarbij in iemands voordeel te rekenen. Met behulp van mediation proberen we tot een eerlijke oplossing te komen. Vraag een gratis informatiegesprek aan bij één van onze vestigingen.