phone 085 - 043 44 66

Kinderen worden gevormd door een scheiding

Welkom bij onze laatste blog over ons onderzoek voor Maatschappijleer! Deze keer gaat het over de gevolgen van een scheiding voor kinderen.

Kinderen worden gevormd door een scheiding

Maar wat zijn nu echt de gevolgen waar wij op uit zijn gekomen? Qua gedrag vertonen kinderen van gescheiden ouders vaker probleemgedrag. Ze hebben meer woede in zich en uiten dit naar de buitenwereld. Als de band tussen ouders en kind verslechterd, kunnen kinderen ook ontsporen. Het is daarom belangrijk dat er na de scheiding nog goed contact is tussen kinderen en ouders.

Ouders kunnen ruzie hebben, maar hier hoeft het kind niet tussen te staan

Op school gaat het ook slechter met kinderen van gescheiden ouders, vooral in de eerste heftige weken. Hun hoofd is ergens anders, ze hebben een gebrek aan concentratie en het lukt kinderen dan niet om zich te concentreren. Een kind heeft wel afleiding door zijn klasgenootjes en leraren, maar hij zal nooit kunnen vergeten wat er thuis allemaal gebeurt. Daarom is er ook meer kans op zitten blijven. Dit blijkt ook uit een onderzoek van de KU Leuven: 1 op de 2 kinderen van gescheiden ouders blijft volgens hen zitten. Cijfers van het CBS wijzen uit dat in Nederland 34% van de kinderen uit een intact gezin een hoge opleiding hebben. 24% van de kinderen uit een niet-intact gezin hebben een hoge opleiding. Daar zit dus wel verschil in.

Ook het liefdesleven ondervindt gevolgen

Een kind van gescheiden ouders heeft zelf ook meer kans op een scheiding. Ze kijken anders tegen liefde aan en ze zijn bang om dezelfde fouten als hun ouders te maken. Ze willen niet hun eigen kinderen in zo’n situatie brengen en zijn daar erg op gericht. Dit heeft juist als gevolg dat een scheiding sneller op de loer ligt. De kans op een scheiding is bij kinderen van gescheiden ouders twee keer zo groot geworden. 40% van de vwo4-scholieren bij ons op school geeft ook aan dat het liefdesleven van hun ouders invloed heeft op hun eigen liefdesleven.

Een scheiding kan veel stress opleveren

Ook is er een syndroom dat kinderen kunnen krijgen: het Parental Alienation Syndrome (PAS). Dit komt voor als het kind geen goed contact meer heeft met  een ouder. Dit syndroom kan leiden tot grote, blijvende psychische schade. Een depressie ligt ook op de loer: kinderen van gescheiden ouders hebben 2 keer zoveel kans op psychische problemen.

Er zijn ook een paar positieve gevolgen van een scheiding

Want natuurlijk is het niet alleen maar slecht en we willen jullie niet afschrikken of bang maken. Kinderen zien dat hun ouders gelukkiger zijn en dat maakt ook hen weer gelukkig. Kinderen zijn zelfstandiger geworden door de scheiding en soms zijn ze zelfverzekerder. Ze kunnen sneller vrienden maken en ze kunnen zich beter inleven in anderen. De relaties in een gezin kunnen na de scheiding ook hechter worden.

Onze conclusie is dus dat kinderen erg beïnvloedt worden door een scheiding, soms op een negatieve manier maar óók op een positieve manier.

En dit was dan het laatste deel van onze blogsessie. We vonden het heel leuk om ons schoolonderzoek uit te breiden naar een blog, die hopelijk met plezier gelezen is.

Bedankt voor het lezen!

Romy en Linda