phone 085 - 043 44 66

Met een scheiding eindigt een relatie, de familieband niet

Klaar is gewoon klaar. Je zal het vast wel vaker ergens horen of lezen, maar is het nou echt zo? ‘Klaar is gewoon klaar’. Als ik er echt even wat langer over nadenk weet ik dat dat niet altijd zomaar gaat.

Familieband

Het is natuurlijk maar net hoe je het woord ‘familieband’ definieert, is dat alleen zo tussen bloedverwanten? En voordat ik verder ga is het natuurlijk ook van belang om te stellen dat ieder geval verschilt en dat dit zeker niet overal het geval is. Wel is het zo dat het (onbewust) heel vaak voorkomt.

Laten we eens kijken naar Thomas en Naomi, zij zijn 20 jaar lang gelukkig getrouwd en hebben drie kinderen samen. Uiteindelijk werkte voor beiden het huwelijk niet meer en besloten zij te scheiden. Dit is nu anderhalf jaar geleden.

Hij of zij blijft een deel van je leven

Tijdens de scheiding was er veel gedoe. Alles moest geregeld worden en dit verliep nogal moeizaam, zo ook voor de kinderen. Toen het eindelijk zover was dat beide ouders een eigen huis hadden en de kinderen in een goed afgestelde ouderschapsregeling hun draai hadden weten te vinden, besefte Naomi dat Thomas voor altijd een deel van haar leven zal blijven. Natuurlijk is zij niet meer met hem, houdt ze niet meer van hem, haat ze hem misschien zelfs wel. Maar hij is de vader van haar kinderen, zij heeft een groot deel van haar leven met hem gespendeerd.

Tegen haar kinderen gebruikt zij natuurlijk ook altijd het woord ‘papa’ en ‘papa’ staat iedere week bij haar in de gang om de kinderen te halen en te brengen. Zo gaat het. Ze bellen veel met elkaar, over de kinderen. Ze zoeken samen naar een oplossing als hun jongste dochtertje ziek is. Samen besluiten ze tot hoe laat hun oudste zoon op dat schoolfeest mag blijven. Thomas en Naomi gaan door als ouders.

Geen kinderen

Dit is dan wel een schoolvoorbeeld, dat geef ik toe. Laten we daarom eens kijken naar een stel dat elkaar werkelijk waar niet meer kan uitstaan en niks meer met elkaar te maken wil hebben. Saskia en Maurice bijvoorbeeld. Na 13 jaar lang samengewoond te hebben zijn ze erachter dat het niet werkt tussen hen. Aangezien ze geen kinderen hebben en Saskia gewoon ‘weg’ wil is er niks wat deze twee nog zou kunnen blijven ‘binden’.

Familieband is niet alleen kijken naar DNA

Maar is dat zo? Samen hebben zij jarenlang een leven opgebouwd, dingen gedeeld, samen zijn ze door het leven gegaan. Zoiets draag je in je onderbewuste voor altijd met je mee. En is dat dan een blijvende familieband? Daar valt over te discussiëren. Aan de ene kant zou je kunnen zeggen van niet, omdat ze vanaf nu toch allebei een eigen leven gaan leiden zonder elkaar. Maar telt alles in het verleden dan niet mee in de toekomst? Iemand waarmee je lief en leed hebt gedeeld, waar je altijd op terug kon vallen, iemand die aan de keukentafel zat te wachten toen je thuis kwam, die jou een veilig gevoel heeft gegeven, is dat geen familie te noemen? Familie is niet alleen het kijken naar DNA.

Ooit partners nu doorgaan als ouders

Daarom denk ik dat iemand die zo’n grote rol heeft gespeeld in jouw leven, voor altijd zijnde familie met jou mee zal gaan in jouw toekomst. Of dit iets goeds is of iets slechts verschilt voor een ieder. Maar vooral als we kijken naar gezinnen met kinderen, is het zo ontzettend belangrijk dat deze twee ooit partners doorgaan als ouders. Er zijn natuurlijk ook ander soort gevallen, daar gaat het hier niet om. Erover nadenken, dat iemand die als familie voelt of heeft gevoeld, koester die band, voor een sterkere toekomst of nog belangrijker voor de kinderen, daar gaat het mij om.