phone 085 - 043 44 66

Mijn ouders zijn gescheiden maar ik weet niet waarom

Ik ben Joeri, ik ben 14 jaar. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 9 was. Nu gaat het allemaal wel goed, papa en mama hebben al een hele tijd allebei een eigen huis, ze doen ook normaal tegen elkaar. We praten er niet meer zoveel over, dat hoeft van mij ook niet.

Maar toch vind ik iets gek…

Want de kinderen in mijn klas met gescheiden ouders weten allemaal waarom hun ouders uit elkaar zijn, maar ik niet. Bij Lisa had haar moeder een nieuwe man, bij Jonathan hielden ze niet meer van elkaar en bij Sophie hadden haar ouders heel lang alleen maar ruzie. Maar mijn ouders hebben geen nieuwe vriend of vriendin en doen nog steeds aardig tegen elkaar. Ze hebben ook nooit ruzie gehad. Als ik vraag waarom ze zijn gescheiden zeggen ze dat ze dat ooit nog wel zullen vertellen.

Maar waarom dan? Waarom kunnen ze het me niet gewoon nu vertellen?

Ik ben er niet elke dag mee bezig maar ik denk er af en toe wel aan. Soms als mijn vader me komt ophalen bij mijn moeder drinkt hij wel eens koffie thuis met mijn moeder. Dat vind ik best wel gek. Ik ben natuurlijk wel blij dat mijn ouders geen ruzie maken maar waarom zijn ze dan niet bij elkaar? Ze haten elkaar niet, ze doen nog gezellig samen.

Een tijdje terug zei mijn oma tegen mijn vader dat ze blij is dat hij van haar af is. Mijn oma had niet door dat ik dat hoorde. Ik vond dat toch wel vervelend, maar ik heb maar niks gezegd.

Waarom zou oma blij zijn dat papa niet meer met mama is?

Als ze samen zijn zitten ze allebei heel veel te lachen. Eigenlijk vind ik het echt stom, ik ken niemand met gescheiden ouders die niet eens weet waarom hun ouders niet meer bij elkaar zijn.

Toen mijn ouders het me gingen vertellen zeiden ze eigenlijk alleen maar dat ze gingen scheiden. En ik schrok ik heel erg, ik moest meteen huilen. Pas later ging ik nadenken waarom. Want ze hadden nooit ruzie. Toen ik het aan de juffrouw vertelde zei ze dat het vaak zo is dat mensen dan niet meer van elkaar houden.

Maar wat is er dan gebeurd dat papa en mama niet meer verliefd zijn?

Het was juist altijd zo leuk. We gingen altijd zwemmen met elkaar bijvoorbeeld.

Nu ben ik er allemaal wel aan gewend. Ik zie allebei mijn ouders ongeveer even veel en het gaat allemaal heel goed. Maar allebei mijn ouders zijn nog steeds alleen. Daardoor begrijp ik het nog minder. Waarom willen ze dan niet samen zijn? Ik blijf hoop houden dat ze weer samen komen!

Volwassen mensen, ik hoop dat ik er nooit eentje word.