phone 085 - 043 44 66

Mijn papa en mama komen hopelijk wel weer bij elkaar

Waarom willen bijna alle kinderen van gescheiden ouders dat hun ouders weer bij elkaar komen?

Is dat dan puur het willen behouden van hoe alles altijd was? Is dat dan alleen maar die verandering niet willen? Is dat dan omdat het ‘niet hoort’? Of is het juist die pijn? Die pijn dat jouw gezin, jouw thuis, jouw verleden, uit elkaar valt.

Hier dacht ik aan toen ik een oud vriendinnetje van me weer eens sprak. Haar ouders gaan uit elkaar. Zij is ook 22. Ze vertelde me hoe ze stiekem hoopte dat het wel weer goed zou komen tussen haar ouders. Ik dacht terug aan mijn verhaal. Mijn ouders zijn inmiddels al bijna twaalf jaar gescheiden. Ik wilde zo graag dat mijn ouders weer bij elkaar zouden komen. De ouders van een jongen uit mijn klas van toen deden dat ook. En eigenlijk kan ik niet goed uitleggen waarom ik dat precies wilde. Want eigenlijk hadden ze toch alleen maar ruzie.

Waarom zie je dan kinderen toch altijd, als zij mochten kiezen, gaan voor het ‘weer bij elkaar’ komen? Papa en mama zijn altijd bij elkaar geweest. Als je wakker wordt, zijn papa en mama daar. Als je gaat avondeten, zit je met allebei je ouders aan tafel. En ineens, valt dat weg. Dat zal nooit meer zo zijn.

Moeten wij daar dan maar gewoon even aan wennen?

Misschien. Misschien is het inderdaad ‘gewoon’ een verandering waar je wel weer aan went. En natuurlijk wen je er na een tijd aan. Maar het is zo’n grote omslag in je leven, de basis, jouw thuis, dié verandert. En daar zat ik toen. Met mama alleen thuis. Die dag erna met papa alleen thuis. ‘Een beetje te wennen’.

Eigenlijk gaat het erom dat je als kind de vrijheid kan en mag voelen dat jij met allebei jouw ouders om kan gaan zoals jij dat zou willen. Dat allebei jouw ouders nog steeds jouw ouders willen zijn. Maar dan op een andere manier. Als ik papa wil bellen als ik bij mama ben, dan zou dat makkelijk moeten kunnen.

Als ik dinsdagavond ineens even bij mama wil gaan eten, dan zou dat makkelijk moeten kunnen. Alleen het gevoel krijgen dat dit mogelijk is, mag, kan, dat zorgt er alleen al voor dat je meer je draai erin kunt vinden. En uiteindelijk hoef je misschien niet eens daar te gaan eten. Maar het zou makkelijk moeten kunnen. Ik zou echt willen dat die alle kinderen van gescheiden zo geregeld zou kunnen worden met hun ouders. Dat zou al zo’n verschil maken.

En als ik dan zo dat vriendinnetje hoor praten, hoe zij dit ervaart, het volledig herken… denk ik aan mijn gedachten en gevoel van nu.

Twaalf jaar later

Ik zou absoluut niet meer willen dat mijn ouders bij elkaar zouden zijn. Het lijkt me zelfs een beetje raar.

Dus ja, natuurlijk is het wennen aan een andere situatie. Maar lieve gescheiden ouders, maken jullie het nou gewoon eens makkelijk. Laat jullie kinderen hun draai vinden zoals dat voor hen het best is.

Laat ze bellen, eten, lachen, vertellen en genieten van twee ouders.

Marloes, 22 jaar