phone 085 - 043 44 66

Niet kunnen scheiden vanwege de hypotheek

Veel stellen die willen scheiden zijn bang voor de restschuld waar ze mee achterblijven als ze het gezamenlijk gekochte huis moeten verkopen en stellen het uit elkaar gaan daarom even uit. Soms kunnen ze simpelweg niet scheiden vanwege de hypotheek. Als één van de twee partners niet in het huis kan blijven wonen na de scheiding, zal het huis toch noodgedwongen verkocht moeten worden, of het nu onder water staat of niet. Omdat beide partners aansprakelijk blijven voor de hypotheek en dus ook voor de restschuld kan dat vele vervelende financiële consequenties hebben.

Hypotheek op één naam laten zetten

Het gemakkelijkste is het als één van beide partners het huis op zijn of haar naam kan laten zetten. Deze partner zal de hypotheek dan wel moeten kunnen dragen met het eigen inkomen. Daarnaast moet hij of zij er rekening mee houden dat op een hypotheek die voorheen aflossingsvrij was met de nieuwe regels wel afgelost moet worden. Het is tegenwoordig verplicht om rechtstreeks af te lossen op de hypotheek om aanspraak te blijven maken op het fiscale voordeel van hypotheekrenteaftrek. Dit betekent natuurlijk een flinke verhoging van de maandlasten. Pas als de achterblijvende partner deze lasten kan betalen, zal de andere partner hoofdelijk niet meer aansprakelijk zijn. Is dat financieel niet haalbaar voor de achterblijvende partij? Dan zal de woning verkocht moeten worden.

Oplossingen?

Niet kunnen scheiden vanwege de hypotheek is uiteraard niet prettig. Er zijn gelukkig een aantal mogelijke oplossingen. Als de hypotheek afgesloten is met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) dan bestaat er soms een kans dat de restschuld door het NHG overgenomen wordt, als aan alle eisen van het NHG voldaan is. In alle andere gevallen zijn beide partners voor de helft van de restschuld verantwoordelijkheid. Zij kunnen hun eigen deel met eigen geld of met een lening bij een kredietverstrekker, vrienden of familie betalen. De volledige hypotheek moet immers afgelost worden.

Onze scheidingsspecialisten kijken graag samen met jullie naar een geschikte oplossing als jullie denken niet te kunnen scheiden vanwege de hypotheek. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek bij een vestiging bij u in de buurt.