phone 085 - 043 44 66

Nieuwe hypotheek of oversluiten na scheiding?

Bij een scheiding moet veel geregeld worden, zeker wanneer u en uw ex-partner samen een koopwoning hebben. Wil één van beide partners in de woning blijven wonen, dan zal de andere partner uitgekocht moeten worden. Soms is hiervoor een extra lening nodig. Omdat de hypotheeknormen de laatste jaren sterk veranderd zijn, is het handig dat we de laatste regels even voor u op een rijtje zetten zodat u weet waar u bij het overnemen van de hypotheek mee te maken krijgt. Sommige hypotheekverstrekkers zijn echter coulanter bij een nieuwe hypotheek of oversluiten na een scheiding.

  • Vanaf 2018 kunt u nog maar 100% van de waarde van de woning lenen, mits uw inkomen dat toelaat.
  • Een aflossingsvrije hypotheek mag maximaal 50% van de waarde van de woning zijn.
  • Een nieuwe hypotheek (ook na een scheiding) moet in 30 jaar annuïtair of lineair afgelost worden als u hypotheekrenteaftrek wilt blijven ontvangen.
  • Een hypotheek onder de oude voorwaarden afsluiten kan alleen als de nieuwe hypotheek niet hoger is dan de oude hypotheek.

Hoe gaat een nieuwe hypotheek afsluiten na een scheiding in zijn werk?

Wanneer jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, zijn jullie allebei voor de helft eigenaar van de woning. Hetzelfde geldt voor de eigenwoningschuld (50% schuld voor ieder). Deze schuld is individueel en niet overdraagbaar. Wanneer jullie onder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn, kan het zo zijn dat jullie eveneens voor de helft eigenaar zijn maar het kan ook anders afgesproken zijn.

Als één van jullie beiden de hypotheek wil oversluiten, zal de ander na de scheiding uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen moeten worden. Er wordt dan opnieuw naar de hypotheek gekeken, alsof het een nieuwe hypotheek betreft na de scheiding. Daarbij wordt gekeken naar het inkomen van de blijvende partner, de waarde van de woning, de huidige hypotheeknormen en de mogelijke hypotheekvormen. Banken zijn verplicht zich hierbij aan de door de overheid vastgestelde normen te houden. In veel gevallen wordt de hypotheek daardoor duurder en soms zelfs onbetaalbaar, waardoor de woning soms alsnog verkocht moet worden.

Explain regeling

Alleen bij uitzondering mogen banken van de huidige hypotheeknormen afwijken. Dit wordt de ‘explain regeling’ genoemd. Hierin wordt gezegd dat de huidige hypotheeknormen alleen voor een nieuwe hypotheek of het verhogen van een bestaande hypotheek bij een scheiding gelden. Als de hypotheek hetzelfde blijft, mogen hypotheekverstrekkers van de strikte regels afwijken om de klant tegemoet te komen. Moet u een uitkoopsom betalen en hiervoor een extra hypotheek afsluiten, dan wordt dit als een nieuwe hypotheek na de scheiding gezien.

Rente aftrekken

Het goed afwikkelen van een scheiding waarbij een eigen woning betrokken is, kan best ingewikkeld zijn. Settlement Scheidingsbegeleiding kan u als ervaren scheidingsmediator meer vertellen over de vele regels die gelden en regels waar u gebruik van kunt maken. We vertellen u bijvoorbeeld meer over het aftrekken van rente onder de eigenwoningregeling tijdens de echtscheidingstermijn, het aftrekken van rente als betaalde alimentatie en regels rondom het eigenwoningforfait en de schuldendrempel. Na 24 maanden (de echtscheidingstermijn) is de rente niet meer aftrekbaar. Wanneer ook maar iets kleins verkeerd wordt gedaan, kan dat grote gevolgen hebben voor het mogen aftrekken van de rente. Het is daarom verstandig hiervoor een specialist in de arm te nemen.

De woning verkopen

Als de woning verkocht moet worden maar één van de twee partners blijft ondertussen in de woning wonen, dan blijft de woning toch gemeenschappelijk bezit. Er gelden dan weer andere regels wat betreft de rente, zoals het bedrag van het eigenwoningforfait dat als partneralimentatie afgetrokken kan worden, de verhuisregeling en het overgaan van de schuld van box 1 naar box 3. Een aantal regels:

  • Gedurende 2 jaar mag de rente van de blijvende partner over de eigenwoningschuld afgetrokken worden, mits deze rente betaald is.
  • De meer betaalde rente dan het deel van het eigenwoningforfait mag als partneralimentatie afgetrokken worden.
  • De verhuisregeling begint als ook de blijvende partner het huis verlaat. De blijvende partner kan de rente af blijven trekken tot het huis werkelijk leeg is en te koop staat.
  • Als de termijn van de verhuisregeling verlopen is, is de rente niet langer fiscaal aftrekbaar.
  • De partner die het huis als eerste verlaten heeft, kan de helft van het eigenwoningforfait als alimentatie aftrekken.

Wilt u meer weten over welke regels in uw situatie van toepassing zijn en hiervoor advies op maat krijgen? Maak dan vrijblijvend een afspraak bij Settlement Scheidingsbegeleiding. We vertellen u graag waar u aan moet denken als u een nieuwe hypotheek af wilt sluiten of wilt oversluiten na uw scheiding, hoeveel rente u af mag trekken en welke nieuwe regels de hypotheekverstrekker stelt. Tijdens een kennismakingsgesprek brengen we uw situatie in kaart en kijken we wat er mogelijk is.

Een afspraak maken kunt u zowel telefonisch doen als door ons contactformulier in te vullen. U kunt hiervoor terecht bij een kantoor bij u in de buurt. Met vestigingen van Soest tot Arnhem en Bergen op Zoom zit er altijd een vestiging bij u in de buurt. Samen zorgen we ervoor dat alle formaliteiten binnen 2 tot 3 maanden geregeld zijn zodat u met een frisse start kunt beginnen.