phone 085 - 043 44 66

Nieuwe wet partneralimentatie 2018/2019

De nieuwe wet rondom partneralimentatie in 2018/2019, er is veel over te doen. Wat is er eigenlijk nieuw ten opzichte van de bestaande wet partneralimentatie? Wat verandert er in 2018/2019? We vertellen u er graag iets meer over.

Laten we allereerst melden dat de nieuwe alimentatiewet voor 2018/2019 er nog niet door is. Het voorstel is nog niet aangenomen door de Tweede Kamer, maar er wordt wel volop gepraat over kortere partneralimentatie. In het voorstel dat er nu ligt voor de nieuwe wet, wordt gepleit om de partneralimentatie vanaf 2018/2019 te verkorten naar maximaal vijf jaar. De huidige partneralimentatie, die vooralsnog gewoon geldt in 2018/2019, is maximaal twaalf jaar, tenzij partners hier van af willen wijken. Dat is een flinke verkorting dus! De enige uitzondering op dit moment is voor stellen die korter dan vijf jaar getrouwd zijn geweest en geen kinderen hebben. De partneralimentatie heeft hier maximaal de duur van de lengte van het huwelijk.

Is dat een nieuwe alimentatiewet voor 2018/2019?

De nieuwe wet voor partneralimentatie is eigenlijk niet een compleet nieuwe alimentatiewet. Het voorstel voor deze alimentatiewet werd namelijk drie jaar geleden al ingediend, maar werd toen direct van tafel geveegd door de Raad van State. Er waren nog wat aanpassingen nodig om tot deze nieuwe alimentatiewet voor 2018/2019 te komen.

De Tweede Kamer partijen hebben nu in de nieuwe alimentatiewet voor 2018/2019 opgenomen dat als de partners die gaan scheiden samen kinderen onder de twaalf jaar hebben de twaalf jaar partneralimentatie blijft gelden. En als iemand tegen de AOW-leeftijd zit, tot maximaal tien jaar voor het pensioen, en meer dan vijftien jaar getrouwd geweest is er langer partneralimentatie betaald moet worden, namelijk maximaal tien jaar.

Alimentatieberekening laten maken?

Wilt u weten wat u krijgt of moet betalen? Wij kunnen voor u een alimentatieberekening maken op basis van de huidige situatie en regels. Ga naar deze berekenpagina en vul de gegevens in. Wij maken dan een heldere berekening van de partneralimentatie en rapportage voor u.

Meer informatie over de partneralimentatie in 2018/2019

De huidige wet zegt dat partners in onderling overleg altijd van de wettelijk bepaalde termijn af kunnen wijken. Willen jullie bijvoorbeeld langer of korter partneralimentatie afspreken, rekening houdend met een jongste kind bijvoorbeeld? Of spreken jullie af dat als de jongste naar de basisschool gaat de hoogte van de alimentatie aangepast wordt? Als het goed besproken wordt en in het echtscheidingsconvenant opgenomen wordt is het mogelijk.

Settlement kan als mediator voor jullie optreden. Zo komen we samen tot een duurzame oplossing waar jullie je allebei in kunnen vinden. We zoeken naar een oplossing op maat die zowel wat betreft de duur als de hoogte van de alimentatie voor jullie beiden acceptabel is. Maak direct een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.