phone 085 - 043 44 66

Ouderschapsplan opstellen: afspraken maken over de kinderen

We vertellen je graag waar je allemaal aan moet denken wanneer je een ouderschapsplan gaat opstellen. Wanneer je gaat scheiden, moet je heel wat zaken regelen. Zeker wanneer je kinderen hebt met je ex-partner, want ook voor hen is het belangrijk dat jullie afspraken maken over de kinderen.

Ouderschapsplan opstellen en Nederlands omgangsrecht

Willen jullie afspraken maken over de kinderen? Volgens het Nederlandse omgangsrecht hebben beide ouders het recht op omgang met hun kinderen, op enkele uitzonderingen na zoals wanneer het kind geen veilig thuis geboden kan worden. Ook kinderen hebben het recht beide ouders te zien. Bij het ouderschapsplan opstellen spreken jullie af hoe vaak jullie de kinderen mogen zien en hoe jullie de opvoedtaken verdelen. De afspraken die jullie maken over de kinderen leggen jullie vast in de vorm van een omgangsregeling of bezoekregeling.

Wanneer de omgang fiftyfifty verdeeld wordt, evenals de zorg, opvoeding en kosten, spreken we van co-ouderschap. Hoe dit in de praktijk verdeeld wordt, staat vrij. Het is hierbij vooral belangrijk dat jullie nog in goed overleg dingen met elkaar af kunnen spreken en dat de kinderen zich prettig voelen bij deze verdeling waarbij ze niet één vaste plek hebben.

Ook de rechter kan een omgangsregeling opstellen. Daarnaast kun je de rechter vragen de andere ouder het recht op omgang te ontzeggen als dit beter is voor je kind(eren). Een ouderschapsplan kan na het opstellen in de toekomst ook weer gewijzigd worden wanneer je ex-partner zich bijvoorbeeld niet aan de afspraken houdt of de kinderen het geen fijne verdeling vinden. Ook hierbij kan mediation helpen.

Hulp bij afspraken over de kinderen of bij het maken van een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan opstellen gaat niet altijd zonder slag of stoot. Dan is de hulp van een mediator erg welkom. Jullie willen beiden het beste voor de kinderen, met de hulp van een mediator zorg je ervoor dat ruzies niet escaleren en dat tussenkomst van de rechter niet nodig is.

Als het jullie niet zelf lukt om goede afspraken te maken over de kinderen en jullie hiervoor naar de rechter moeten, zullen kinderen van twaalf jaar of ouder aan de rechtbank hun mening moeten geven over de omgangsregeling. Dit is voor een kind uiteraard erg moeilijk. Door de hulp van een mediator in te schakelen, zadel je je kind(eren) niet met jullie problemen op. Settlement probeert ieders wensen naadloos op elkaar aan te laten sluiten bij het opstellen van het ouderschapsplan. Maak gratis een afspraak voor een informatiegesprek bij een vestiging bij jou in de buurt.