phone 085 - 043 44 66

Scheiden en een levensverzekeringspolis

Omdat een levensverzekeringspolis, zoals een overlijdensrisicoverzekering, gekoppeld is aan het leven van de polishouder, is het niet als vanzelfsprekend mogelijk om de levensverzekeringspolis op een andere naam te zetten of af te kopen. Bij een levensverzekeringspolis kan het gaan om een verzekering bij leven. Deze keert alleen uit als de verzekerde op de afgesproken datum nog in leven is. Het kan ook gaan om een gemengde levensverzekering waarbij uitgekeerd wordt bij het in leven zijn op de afgesproken datum of bij overlijden voor de einddatum. Er zijn een aantal dingen waar u rekening mee moet houden als u gaat scheiden en een levensverzekeringspolis heeft:

  • Wanneer de polis verpand is aan de bank waar u een hypotheek heeft afgesloten voor een koopwoning, heeft u soms simpelweg geen andere keuze dan de polis na uw echtscheiding voort te zetten.
  • Kijk goed na wie in de polis staat aangegeven als begunstigde als u de levensverzekeringspolis na het scheiden voort wilt zetten. Vaak zijn dat bij een verzekering bij leven-polis de partner en/of de kinderen. De polis kan dan als een verzekering gezien worden voor het geval dat de alimentatie wegvalt als de ex-partner overlijdt. De bank kan ook de begunstigde zijn als de polis bedoeld is om de hypotheekschuld bij overlijden mee af te lossen.
  • Gaat u de afkoopwaarde van de polis met elkaar verrekenen? Vraag de actuele afkoopwaarde dan op bij uw verzekeraar.

Laat u goed informeren over de mogelijkheden en voorwaarden voor het wijzigen of stoppen van de levensverzekeringspolis als u gaat scheiden. Als u de polis niet aanpast, kan dat later namelijk voor problemen zorgen. Zeker wanneer de levensverzekering verpand is aan de hypotheek kan dat bij scheiden fiscaal ingewikkeld worden. Een onafhankelijke bemiddelaar zoals de scheidingsmediators van Settlement kunnen u hierbij helpen. We kijken voor u na hoe uw situatie er precies uitziet en wat daarin verstandige oplossingen zijn. Samen komen we tot duidelijke afspraken die we vastleggen in het echtscheidingsconvenant.

Regel uw zaken goed door direct een afspraak te maken bij een Scheidingsadviseur bij u in de buurt. Samen zorgen we voor een maatwerk oplossing.