phone 085 - 043 44 66

Scheiden en een lijfrentepolis

Bij een echtscheiding komt veel kijken. Veel voor de hand liggende zaken maar misschien ook zaken waar u niet meteen aan denkt. Want heeft u op dit moment een lijfrentepolis, dan zult u ook daar afspraken over moeten maken als u gaat scheiden.

U heeft gedurende een aantal jaren lijfrente opgebouwd door premies te betalen tijdens of voorafgaand aan uw huwelijk. Daarmee heeft u bijvoorbeeld aandelen, spaargeld en obligaties opgebouwd. Als u gaat scheiden kunt u het opgebouwde kapitaal van de lijfrentepolis niet zonder meer uit laten keren. Daarom vertellen we u hieronder graag meer over de verschillende mogelijkheden na scheiden, betreffende uw lijfrentepolis.

Van naam wijzigen

Een lijfrentepolis is aan het ‘lijf’ verbonden en aan de inkomstenbelasting van de polishouder. Een lijfrentepolis van naam wijzigen is dan ook niet zo eenvoudig. Wilt u weten onder welke voorwaarden het mogelijk is de lijfrentepolis voort te laten zetten? Onze mediators helpen u graag mee dit uit te zoeken.

Afkopen

Een lijfrentepolis afkopen is niet zonder financiële gevolgen. Meestal zult u een financieel verlies lijden en in veel gevallen krijgt u ook nog een belastingclaim op de uitkering.

Voor welke optie u ook kiest, het is verstandig u goed te laten informeren. De waarde van de lijfrentepolis op het moment van scheiden dient verdeeld te worden. In de huwelijkse voorwaarden is soms al een verdeelsleutel omschreven. Houd er wel rekening mee dat u nog een belastingclaim kunt krijgen. In het echtscheidingsconvenant legt u de afspraken over de verdeling van de lijfrentepolis bij scheiden vast.

De scheidingsadviseurs van Settlement helpen

Onze mediators geven u graag advies. We kunnen navragen wat de contante waarde van de polis op dit moment is en we kijken samen met u naar de verrekening. Maak direct een afspraak bij een vestiging bij u in de buurt. U vindt onze vestigingen van Hoofddorp tot Nijmegen.

We helpen u bij het scheiden niet alleen met de lijfrentepolis, maar helpen gedurende het gehele echtscheidingstraject. In het echtscheidingsconvenant leggen we ook de eventuele alimentatie vast, we maken een ouderschapsplan als dat nodig is en we zorgen ervoor dat jullie samen op een goede manier tot afspraken komen. Onafhankelijk en zonder advocaten.