phone 085 - 043 44 66

Scheiden is “Leiden”

Iedereen kent wel iemand in zijn of haar nabije omgeving die gescheiden is of in een scheidingsproces is verwikkeld.Vaak wordt het ter kennisgeving aangenomen, het is namelijk al zo ’gewoon’ om te horen, dat het soms lijkt dat er niets meer uitzonderlijk aan is. Het is eerder regel dan uitzondering. Eén op de drie huwelijken eindigt volgens onderzoek in een echtscheiding.

Toch is het belangrijk om er bij stil te staan

Mensen gaan met elkaar trouwen met het stellige idee dat de relatie voor het leven is. Immers tot de dood ons scheidt. Je investeer in je relatie, er wordt een emotionele band gesmeed. Een band van vertrouwen, intimiteit, veiligheid en geborgenheid. Allemaal kernwaarden die belangrijk zijn in ons leven. Als de band, de emotionele verbintenis, tussen twee mensen wordt verbroken, maken mensen een rouwproces door. Bij het woord rouwen denken we al snel aan overlijden, dat is bij een scheiding niet zo, maar het leven samen stopt. Het gezinsleven, zoals je het kende en wat je samen hebt ingericht houdt op. Dat is zuur, zeker als jij diegene bent die het leven nog waardeerde zoals het was. Er zijn veel zaken waar je afscheid van moet nemen, het zo vertrouwde ’thuis’ bestaat niet meer.

Scheidingsmelding

Er kunnen tal van redenen zijn om te scheiden maar makkelijk is het nooit. Ook niet voor, in tegenstelling wat men soms denkt, voor degene die de scheidingsmelding doet. Meestal is hier al een lange periode aan vooraf gegaan, dat wordt de scheidingsoverwegingstijd genoemd. Zo op het oog lijkt het erop dat degene die het initiatief neemt tot de scheiding er veel minder moeite mee heeft, dan de partner die de melding ontvangt. Over het algemeen is het echter zo dat degene die de scheidingsmelding heeft gedaan vaak  al verder is in het rouwproces en deze als het ware al heeft doorlopen.

Je toekomstdroom en het leven wat je samen had stort in. De liefde die je samen deelde, waar is het gebleven? Hoe pijnlijk is dat? Het besluit om te scheiden wordt dus over het algemeen niet zo lichtvaardig genomen. Niemand wil verliezen en verlies speelt bij een scheiding meestal een rol.

Samen apart

Het is belangrijk om met hulp van deskundige begeleiding, schade tussen alle betrokken zoveel als mogelijk te beperken, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om weer goed samen apart verder te gaan. Maak gerust een afspraak voor een oriënterend informatiegesprek. Uiteraard is dit gesprek kosteloos.