Op 1 maart 2009 is de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding ingevoerd. Deze wet heeft het echtscheidingsrecht ingrijpend veranderd. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de invoering van het verplichte ouderschapsplan. Het ouderschapsplan is een verplichte regeling waarin ouders die gaan scheiden afspraken vastleggen over hun minderjarige kinderen. Onderaan deze pagina kan je een voorbeeld ouderschapsplan downloaden.
Echtparen met kinderen tot 18 jaar die besluiten uit elkaar te gaan, moeten een ouderschapsplan maken voordat de echtscheidingszaak voor de rechter komt. In de volgende gevallen is een ouderschapsplan verplicht:
Het doel van het opstellen van een ouderschapsplan is dat ouders in een vroeg stadium gaan nadenken over de consequenties van de scheiding voor hun kinderen. Het ouderschapsplan verplicht ouders om goede afspraken te maken, voor nu en voor de toekomst.
In het ouderschapsplan moeten afspraken komen te staan over jullie minderjarige kinderen. De invulling van het ouderschapsplan mogen jullie samen bepalen. Er zijn echter wel een aantal minimumeisen over de inhoud. Jullie moeten in ieder geval afspraken maken over:
In het verzoekschrift tot echtscheiding moeten jullie ook vermelden op welke manier jullie de kinderen bij het opstellen van het ouderschapsplan betrokken hebben. Download hier een sjabloon van een ouderschapsplan zoals die akkoord is bevonden door de rechtbank. U kunt ook een eigen versie gebruiken.
Door de invoering van het ouderschapsplan verplicht de wet jullie om afspraken te maken over de kinderen. Je zult onder andere met je ex-partner moeten bepalen wanneer de kinderen bij jou en wanneer ze bij je ex-partner zijn. Deze afspraken zijn direct toepasbaar. Je weet meteen welke gevolgen deze afspraken hebben.
Ook over situaties in de toekomst moeten jullie nu afspraken maken. Denk daarbij aan situaties als:
Vergeet daarnaast niet af te spreken om periodiek het ouderschapsplan door te nemen. Jullie kind gaat nu misschien nog niet stappen op zaterdagavond, maar die situatie zal veranderen. Besluit tegen die tijd welke afspraken daarover gemaakt worden.