phone 085 - 043 44 66

Scheiden, wat nu?

Scheiden, wat nu? Hoe pak je het aan? Daarom hebben we de belangrijkste te nemen stappen overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

Wanneer je gaat scheiden, komt er enorm veel op je af. Niet alleen allerlei emoties, maar ook van alles om te regelen. Er moeten veel beslissingen genomen worden en afspraken op papier gezet worden. Waar begin je?

 1. De kinderen vertellen
  De eerste stap is misschien ook wel meteen een van de moeilijkste. Wanneer jullie kinderen hebben, zul je het de kinderen ook moeten gaan vertellen. Het beste is het om gewoon eerlijk en duidelijk te zijn. Praat er met het hele gezin over. Vraag de kinderen hoe ze zich voelen en of ze nog vragen hebben. Ook als je het antwoord nog niet weet, kun je dat eerlijk zeggen. Daar zijn kinderen het meest bij gebaat. En probeer altijd met respect over je ex-partner te blijven praten.
 2. De juiste begeleiding
  De rechter moet de echtscheiding officieel uitspreken. Daarbij heb je een advocaat of mediator nodig. Vaak is de keuze afhankelijk van hoe jullie uit elkaar gaan. Neem je allebei een advocaat in de hand, dan zal het er over het algemeen harder aan toegaan omdat jullie tegenover elkaar komen te staan. De procedure duurt vaak ook wat langer. Een mediator is er voor jullie allebei en probeert de scheiding in harmonie te laten verlopen.
 3. De scheiding aanvragen
  Je kunt op twee manieren scheiden: door de scheiding aan te vragen en door te scheiden van tafel en bed. De advocaat of mediator kan de scheiding voor jullie aanvragen bij de rechter.
 4. Financieel plan
  Een groot deel van de scheiding gaat over het financiële plaatje, over alimentatie, bezittingen en schulden. De afspraken die jullie hierover maken, worden in het scheidingsconvenant vastgelegd. Hoe meer jullie vooraf bespreken, zoals een eerlijke boedelverdeling, hoe korter het proces bij de mediator kan verlopen.
 5. Ouderschapsplan
  Kinderen hebben het recht allebei hun ouders te zien en ouders hebben het recht hun kinderen te zien. Om dat goed te regelen, stel je een ouderschapsplan op. Hierin komt de omgangsregeling te staan, de verdeling van zorg- en opvoedingstaken en de kinderalimentatie. Het ouderschapsplan is onderdeel van het verzoekschrift tot echtscheiding.
 6. Naar de rechter
  Als alles besproken is, kunnen jullie naar de rechter toe. Over zaken waarover jullie het niet eens worden, kan de rechter de knoop doorhakken. Tegen deze uitspraak kun je eventueel in hoger beroep gaan. Tot die tijd kun je een tijdelijke voorziening aanvragen. Als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in het register zijn jullie officieel gescheiden.

Hopelijk loop je door bovenstaand stappenplan niet langer rond met de vraag; scheiden, wat nu? Als dat wel zo is, helpt een mediator van Settlement jullie graag verder. Met vele jaren ervaring in het begeleiden van partners en kinderen helpen we jullie stap voor stap het proces te doorlopen. Vraag een gratis informatiegesprek voor mediation aan bij één van onze vestigingen.