phone 085 - 043 44 66

Scheiden zonder inkomen, geld of werk

Een scheiding zorgt voor een flinke verandering in uw leven. Als uw partner dan ook nog eens kostwinner was, zult u de gevolgen ook financieel goed merken. Gelukkig zijn er een aantal regelingen waar u gebruik van kunt maken als u gaat scheiden zonder inkomsten, geld of werk. We zetten ze graag voor u op een rijtje.

Partneralimentatie

U heeft recht op partneralimentatie als u zelf niets of te weinig verdient om in uw levensonderhoud te voorzien. Als u partneralimentatie krijgt, wordt dat gezien als belastbaar inkomen. Voor uw partner is de partneralimentatie fiscaal aftrekbaar. Hoe hoog de partneralimentatie is als u gaat scheiden zonder inkomsten, geld of werk, wordt voor iedereen persoonlijk berekend. Er wordt onder andere gekeken naar wat u nodig heeft, wat uw partner kan missen en wat uw partner netto verdient. Het bedrag dat overblijft als het bedrag dat uw partner zelf nodig heeft van zijn of haar netto inkomen afgetrokken wordt, wordt tussen jullie beiden verdeeld. Een eventueel belastingvoordeel dat uit de partneralimentatie voortvloeit, wordt ook tussen jullie beiden verdeeld.

Partneralimentatie stopt automatisch na 12 jaar of eerder als u eerder opnieuw trouwt of gaat samenwonen. Heeft u geen kinderen en bent u korter dan 5 jaar getrouwd, dan ontvangt u net zo lang partneralimentatie als dat u getrouwd bent geweest.

Uitkeringen
Gaat u scheiden zonder inkomsten, geld of werk, dan kunt u bij de overheid een uitkering aanvragen, zoals een bijstandsuitkering, langdurigheidstoeslag of bijzondere bijstand. U heeft recht op een (gedeeltelijke) bijstandsuitkering als u niets of te weinig verdient om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien. Daarvoor gelden wel allerlei regels. Zo wordt een eigen huis als eigen vermogen gezien, wat u eerst op zult moeten maken. U bent ook verplicht te solliciteren naar een baan als u een bijstandsuitkering krijgt, ook als u een alleenstaande ouder bent.

Wanneer u geen beroep kunt doen op andere voorzieningen voor kosten die u niet van de algemene bijstandsuitkering kunt betalen, zoals schoolzwemmen, een babyuitzet of woninginrichting, heeft u in bepaalde gevallen recht op bijzondere bijstand. De voorwaarden hiervoor verschillen per gemeente. Mensen die al meer dan 5 jaar op of onder het bijstandsniveau leven en hun best hebben gedaan om werk te krijgen, kunnen bovenop een uitkering langdurigheidstoeslag aanvragen bij de gemeente.

Toeslagen
Naast bovengenoemde uitkeringen kunt u ook nog recht hebben op toeslagen voor lagere inkomens, zoals zorgtoeslag, huurtoeslag of (gedeeltelijke) kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Hoeveel tegemoetkoming u ontvangt, is afhankelijk van uw inkomen.

Onze mediators kijken graag samen met u wat scheiden zonder inkomsten, geld of werk voor uw financiële plaatje betekent. We kunnen een berekening maken van de partneralimentatie en u meer vertellen over de mogelijkheden die u heeft als alleenstaande (ouder) zonder inkomen. Neem direct contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek of voor meer informatie.