keyboard_arrow_up

Scheiding aanvragen, en nu?

U wilt de scheiding aanvragen, maar u weet niet waar u moet beginnen? Settlement vertelt u meer over de stappen die genomen moeten worden in deze toch al zo emotionele tijd.

Zodra het besluit genomen is en jullie de echtscheiding gaan aanvragen, zullen er afspraken gemaakt moeten worden. Als jullie nog op goede voet met elkaar staan en samen in goed overleg tot afspraken kunnen komen, kunnen jullie proberen afspraken over bijvoorbeeld de woning, de inboedel en partneralimentatie te maken en op papier te zetten. Afspraken die op deze manier gemaakt worden, worden namelijk vaak het beste nagekomen.

Samen met een mediator de echtscheiding aanvragen

Het lukt echter niet alle koppels om nog op een rustige, constructieve manier met elkaar te communiceren, terwijl er toch afspraken gemaakt zullen moeten worden. Dan biedt mediation uitkomst. Een mediator helpt jullie de gesprekken in goede banen te leiden om zo tot oplossingen te komen die voor beiden acceptabel zijn. Een mediator weet precies hoe het zit met huwelijkse voorwaarden, de gemeenschap van goederen en andere juridische zaken. Bovendien heeft een mediator ook oog voor de emotionele kant van een scheiding. Mediation zorgt ervoor dat jullie aan een nieuwe manier van communiceren kunnen werken, waar jullie ook na de scheiding profijt van hebben. Zeker wanneer jullie samen kinderen hebben, is dat erg belangrijk.

Als jullie scheiden terwijl jullie kinderen hebben, zal er ook een ouderschapsplan opgesteld moeten worden en moeten er afspraken gemaakt worden over kinderalimentatie. Alle afspraken worden door een mediator vastgelegd. Deze zal vervolgens een advocaat inschakelen om het verzoek tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank.

Advocaat inschakelen

U kunt er ook voor kiezen om de scheiding aanvragen via advocaten te laten verlopen. Als het niet mogelijk is om nog op een rustige manier met elkaar te praten, kunt u het onderhandelen overlaten aan advocaten. Uw advocaat onderhandelt dan met de advocaat van uw ex-partner. Beide advocaten zullen hun verhaal aan de rechter vertellen, die vervolgens uitspraak doet over de te maken afspraken. Hierbij is het vaak hard tegen hard en zullen beide partners hun eigen advocaat moeten betalen. Bovendien duurt de gang via de rechter vaak een stuk langer. U kunt uw advocaat dan alvast een ‘voorlopige voorziening’ voor de echtscheiding laten aanvragen bij de rechter, die geldig is voor de verdere duur van de echtscheidingsprocedure. Als de rechter geen uitspraak doet, kan hij u ook naar een mediator doorverwijzen om voorlopige afspraken te maken over belangrijke zaken.

Een advocaat kan de scheiding definitief aanvragen door bij de rechtbank een ‘verzoek om echtscheiding’ in te dienen. De rechter kijkt naar het echtscheidingsconvenant en een eventueel ouderschapsplan en zal vervolgens een uitspraak doen. Deze uitspraak moet nog ingeschreven worden in de registers van de burgerlijke stand om de scheiding definitief te maken.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van mediation bij een scheiding? Maak direct een afspraak bij één van onze vestigingen of neem contact met ons op voor meer informatie.

Vrijblijvend een afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Landelijke dekking
  2. Scheiden in één dag voor een vast bedrag
  3. Erkend financieel adviseurs

Onze mediators worden gemiddeld beoordeeld met een

9.2

Score op basis van 211 beoordelingen.