keyboard_arrow_up

Scheiding regelen: waar beginnen?

Wat te regelen bij een scheiding? Er komt zoveel op u af dat u misschien niet goed weet waar te beginnen. Settlement zet graag een aantal stappen voor u op een rijtje. Met dit stappenplan kunt u de eerste stap nemen naar het maken van heldere afspraken met uw ex-partner om zo uw scheiding te regelen.

Stap 1 Afspraken maken
Bij een scheiding moeten er uiteraard afspraken gemaakt worden. Afspraken over bijvoorbeeld de woning, de verdeling van de spullen, eventuele schulden en partneralimentatie. Hebben jullie samen kinderen? Dan zullen er ook afspraken gemaakt moeten worden over kinderalimentatie en de omgang. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Probeer samen tot afspraken te komen en zet deze afspraken duidelijk op papier.

Stap 2 Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden
Bent u voor 1 januari 2018 getrouwd? Dan vallen alle bezittingen en schulden in de gemeenschap van goederen. Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd? Dan zijn jullie getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen, waardoor privébezittingen en schulden van voor het huwelijk niet gedeeld hoeven te worden. Gezamenlijke bezitten en schulden van voor het huwelijk en nieuwe bezittingen en schulden tijdens het huwelijk vallen wel in de gemeenschap van goederen. Een erfenis of scheiding voor uzelf blijft van uzelf. Alles wat van samen is, moet verdeeld worden als u de scheiding gaat regelen. Bij huwelijkse voorwaarden gelden de afspraken die hierover gemaakt zijn.

Stap 3 Hulp inschakelen
Lukt het jullie niet alles wat u moet regelen bij een scheiding samen te doen? Kunnen jullie het niet eens worden over afspraken? Dan kunt u de hulp van een mediator of advocaat inschakelen. Bij een advocaat onderhandelen uw en uw partners advocaat over de afspraken, waarna de rechter er een uitspraak over doet. Een mediator is er voor professionele scheidingsbegeleiding, waarbij hij of zij bemiddelt zodat jullie tot goede afspraken kunnen komen. Er is ook oog voor uw emoties. Duurt het erg lang om uw scheiding te regelen omdat jullie het niet met elkaar eens worden? Dan kunt u alvast een ‘tijdelijke voorziening’ aanvragen voor de belangrijke afspraken die niet kunnen wachten.

Stap 4 Verzoek om echtscheiding
Een advocaat dient het verzoek om echtscheiding in bij de rechter, samen met het echtscheidingsconvenant en eventueel het ouderschapsplan. Heeft u samen met uw ex-partner via mediation afspraken kunnen maken? Dan kunnen jullie samen een advocaat vragen een ‘gemeenschappelijk verzoek’ tot echtscheiding in te dienen. Worden jullie het niet samen eens? Dan kan een ‘eenzijdig verzoekschrift’ tot echtscheiding ingediend worden, waarna een zitting plaatsvindt of u doorverwezen wordt voor mediation.

Stap 5 Echtscheidingsbeschikking inschrijven
De echtscheiding is pas officieel als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Uw advocaat zal de echtscheiding inschrijven. De echtscheidingsbeschikking moet binnen 6 maanden worden ingeschreven, nadat de echtscheidingsbeschikking definitief is geworden.

Maak direct een afspraak bij één van onze vestigingen of neem contact met ons op voor meer informatie over mediation en een scheiding regelen.

Vrijblijvend een afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Landelijke dekking
  2. Scheiden in één dag voor een vast bedrag
  3. Erkend financieel adviseurs

Onze mediators worden gemiddeld beoordeeld met een

9.2

Score op basis van 211 beoordelingen.