phone 085 - 043 44 66

Met een samengesteld gezin op vakantie: hoe pakt u dit aan?

Als samengesteld gezin komt er wat meer kijken bij het regelen van een vakantie, maar het is zeker niet onmogelijk. Met onderstaande tips wordt het leuker én gemakkelijker om een ontspannen vakantie te beleven samen.

Goede afspraken
Allereerst moet er bij een samengesteld gezin natuurlijk gekeken worden of en wanneer de andere ouder met ze op vakantie wil. Daarnaast is het voor kinderen ook fijn om ook nog wat tijd in en rondom het huis vakantie te hebben. Spreek daarom met elkaar af hoeveel tijd er nog over is voor een vakantie samen en of de kinderen dat eigenlijk wel willen als ze er al een vakantie op hebben zitten. Sommige ouders spreken zelfs af om hun vakanties te combineren. De overdracht vindt dan bijvoorbeeld op de camping plaats. Dit scheelt flink wat reistijd voor de kinderen en ze zijn al gewend aan de omgeving.

Maak daarnaast afspraken voor op vakantie. Grotendeels gelden hier natuurlijk dezelfde regels als thuis maar een andere omgeving vraagt soms ook om andere afspraken.

De juiste afstand
Het is per kind afhankelijk wat als reisafstand geaccepteerd is. Sommige kinderen kunnen probleemloos uren in het vliegtuig zitten of in de auto naar het zuiden van Europa. Andere kinderen worden daar helemaal niet blij van. Dan is het slimmer om de reisafstand te beperken, ook als u dan misschien minder mooi meer hebt. Misschien is het in Nederland zelfs wel net zo’n mooi weer! U kunt er dan ook voor kiezen om last minute te beslissen waar u naartoe gaat, afhankelijk van het weer. Wilt u toch wat verder weg, dan kunt u de afstand ook in behapbare stukken verdelen en tussendoor ergens overnachten.

Laat elkaar vrij
Het is best pittig om voor een langere tijd op elkaars lip te zitten. Creëer daarom op de plaats van bestemming hoekjes waar kinderen zich ook even terug kunnen trekken, zoals een tentje om in te lezen of een aparte tent voor de oudere kinderen. Misschien is het zelfs wel fijn om met twee aparte auto’s te reizen om ook onderweg wat meer ruimte te hebben. Onderneem tijdens de vakantie ook af en toe uitstapjes met alleen uw eigen kinderen of met een kind apart. De andere kinderen kunnen dan een dagje uitrusten en jullie hebben elkaar weer veel te vertellen. En vergeet ook niet aan uzelf en uw partner te denken!

Kijk naar de kinderen
Informeer ook eens bij de kinderen wat ze zelf willen. Met wie gaan ze graag een dagje op stap? Bij wie slapen ze graag? Heeft iedereen een vriendje of vriendinnetje of valt er iemand buiten de boot? Misschien is het dan een idee een vriendje van thuis mee te nemen.

Heeft u nog meer vragen? Wij denken graag met u mee.