Scheiden is al vervelend genoeg, laat staan dat u ook nog eens met schulden achterblijft. Wat betekent dat voor u? Hoe gaan de schulden verdeeld worden? Wat zijn uw rechten en plichten? Hoe voorkomt u dat u voor de schulden van uw ex-partner opdraait? Onze scheidingsadviseurs van Settlement Scheidingsbegeleiding leggen u het hieronder graag verder uit.
Als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent, bent u in principe via het huwelijk ook verbonden aan alle schulden die al bestonden voor jullie gingen trouwen, waardoor bij scheiden de schulden gedeeld zullen moeten worden. Dat is over het algemeen niet zo als u op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent.
Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd, dan blijft u na het huwelijk (afzonderlijk) hoofdelijk aansprakelijk voor de gemaakte schulden. Zelfs als u in het echtscheidingsconvenant een andere verdeling afspreekt en zelfs als de schulden uitsluitend op naam van uw ex-partner staan of buiten uw medeweten afgesloten zijn. Ook aanwezige creditcardschulden dienen in het echtscheidingsconvenant opgenomen te worden.
Bij huwelijkse voorwaarden hebben jullie samen afgesproken hoe de verdeling bij een scheiding is. Echter gemeenschappelijke schulden die ontstaan zijn dienen toch gedeeld te worden. Ook een woning die slechts op naam van één van beide partners staat maar die niet aantoonbaar alleen door die partner gefinancierd is, wordt wel als gezamenlijk gezien bij bijvoorbeeld een faillissement.
Woonden jullie samen zonder samenlevingscontract of huwelijk, dan kunt u alleen aansprakelijk gesteld worden voor financiële verplichtingen die jullie samen aangegaan zijn.
Op schulden die na het scheiden door uw ex-partner gemaakt zijn kunt u niet aangesproken worden.
Weet u hoe bij scheiden de schulden verdeeld zullen gaan worden? Dan dient de schuldeiser hier nog akkoord mee te gaan. Gaat hij niet akkoord met de verdeling of de eventuele schuldovername door één van u beiden dan kan hij jullie alsnog beiden hoofdelijk aansprakelijk stellen. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen dat de bank er niet akkoord mee gaat dat één van u beiden het huis en de hypotheek overneemt, omdat de blijvende partner de hypotheeklasten alleen niet kan dragen.
De verdeling van de schulden spreekt u in het echtscheidingsconvenant af. Dat betekent echter niet dat u niet meer aansprakelijk gesteld kunt worden voor de andere schulden. Weigert uw ex-partner zijn of haar schulden te betalen, dan kunt u daar toch op aangesproken worden omdat de regeling in het echtscheidingsconvenant alleen een afspraak tussen u en uw ex-partner is. U kunt met de schuldeiser proberen nieuwe afspraken te maken. Hoe kunt u deze situatie proberen te voorkomen?
De Scheidingsadviseurs van Settlement Scheidingsbegeleiding denken we altijd met u mee. De bestaande schulden zullen netjes tussen jullie beiden verdeeld worden. We kijken naar uw persoonlijke situatie en naar wat uw wensen zijn. Bent u bijvoorbeeld bang voor nieuwe schulden, dan kunnen we de scheiding indien gewenst versneld in gang zetten. Is u via de rechtbank een schuldsaneringsmaatregel opgelegd, dan houden we daar rekening mee bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant.
Bij de scheidingsmediators van Settlement Scheidingsbegeleiding kunt u zelf kiezen hoe u wilt dat wij u helpen. U heeft de keuze uit één van onze standaard pakketten maar u kunt zelf ook een volledig pakket op maat samenstellen, bijvoorbeeld met een alimentatieberekening met persoonlijke uitleg. Dankzij onze jarenlange scheidingsbemiddeling zorgen we ervoor dat u met een fijn gevoel op uw scheiding terugkijkt. We gaan onafhankelijk te werk omdat we vinden dat iedereen recht heeft op een onpartijdige mediator. Maak direct een afspraak bij een vestiging van Settlement. Met vestigingen van Uithoorn tot Arnhem vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt.