phone 085 - 043 44 66

Seniorenscheiding / grijze scheiding

Soms loopt het leven anders dan u verwacht had. De man of vrouw waarmee u verwacht had oud te worden, ziet dat niet meer zitten. Of misschien ziet u dat niet meer zitten. Jullie zijn uit elkaar gegroeid, de interesses zijn veranderd en nu de kinderen uit huis zijn, is het gevoel anders. Een zogenaamde ‘grijze scheiding’ komt vaker voor dan u denkt.

Het aantal mensen dat na jaren samen te zijn geweest toch uit elkaar gaat stijgt. Steeds meer mensen die gaan scheiden doen dat na hun 50e.  Hierdoor stijgt de gemiddelde leeftijd waarop gescheiden wordt. Willen jullie scheiden na je 50e of zelfs na je 65e, dan zijn er een aantal dingen waar u rekening mee dient te houden.

Scheiden na je 50e / 65e

Ook bij een grijze scheiding wordt vaak voor een mediator, een zogenaamde scheidingsbemiddelaar, gekozen. Een mediator kijkt samen met jullie naar oplossingen voor vragen die bij een scheiding spelen. Hij of zij bemiddelt bij het maken van afspraken tussen jullie. Een mediator maakt geen keuzes maar begeleidt jullie zodat jullie zelf keuzes kunnen maken over bijvoorbeeld de verdeling van de inboedel en de pensioenen, iets wat na uw 65e zeker speelt. Een mediator is er dus, in tegenstelling tot een advocaat, voor jullie samen. Dat voorkomt dat het een vechtscheiding wordt en zorgt ervoor dat de scheiding in de meeste gevallen ook nog eens sneller verloopt. Jullie moeten hiervoor nog wel samen door een deur kunnen om in goed overleg te kunnen scheiden na jullie 50e of 65e.

Denk goed na over waar u wilt gaan wonen na de scheiding. Hebben jullie nog een hypotheek? Informeer dan bij de hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden en leg alle afspraken goed vast. Breng ook alle financiën in kaart, zodat u weet wat u na de scheiding kunt verwachten.

Houd er daarnaast rekening mee dat u na zo’n lange tijd van samenzijn, misschien wat concessies zult moeten doen. Als u tot uw 50e, 65e of nog langer samen bent geweest, gaan er veel emoties gepaard met de scheiding. U moet misschien inboedel verdelen waar een grote emotionele waarde aan zit. Probeer het respect en de waardering voor elkaar te behouden, zodat jullie een goede basis hebben voor de toekomst. Want wanneer jullie samen kinderen hebben, zullen jullie elkaar toch nog wel eens zien waarschijnlijk. Bovendien hebben ook veel mooie jaren samen gedeeld.

Settlement kijkt graag met u mee naar de gevolgen van een grijze scheiding en kan jullie begeleiden bij het maken van afspraken. Daarbij vinden we het belangrijk dat beide partijen aan het woord komen en dat er ook echt geluisterd wordt naar elkaar. Samen komen we zo tot afspraken die het mogelijk maken opnieuw te starten. Neem vrijblijvend contact met ons op om een afspraak te maken in één van onze vestigingen.