phone 085 - 043 44 66

Taxatie eigen woning bij scheiding

Wanneer u gaat scheiden en u heeft een gezamenlijke koopwoning, dan zult u ook afspraken moeten maken over de eigen woning. Misschien is het besluit de woning te verkopen, maar het kan ook zo zijn dat één van u beiden de woning overneemt. Om de reële waarde van de woning te bepalen, is het verstandig een taxatie van de eigen woning bij uw scheiding uit te laten voeren. Of misschien is het zelfs wel raadzaam om meerdere taxaties te laten doen om een goed beeld te krijgen van een eventuele verkoopwaarde van uw eigen woning bij de scheiding.

Samen de verkoopwaarde bepalen als u uit elkaar gaat

U kunt uiteraard ook afspreken om geen taxatie van de eigen woning te laten doen bij een scheiding, maar samen in goed overleg een acceptabele waarde voor de woning af te spreken. Vanuit dit bedrag kunt u, indien nodig, een uitkoopbedrag vaststellen. Daarbij is het vooral van belang dat u het met elkaar eens wordt over de vrije verkoopwaarde. Dat wil zeggen, de prijs die u maximaal zou kunnen krijgen wanneer u de woning gewoon op de vrije markt aan zou bieden. Om hiervoor een goede prijs af te kunnen spreken, kunt u de hulp van een mediator inschakelen als u er samen niet uit lijkt te komen.

Niet zo eenvoudig vast te stellen

Let erop dat de WOZ-waarde geen betrouwbare schatting geeft van de vrije verkoopwaarde. De WOZ-waarde wordt enkel gebruikt om gemeentelijke belastingen mee te berekenen. Bij uw scheiding moet u de marktwaarde weten. De WOZ-waarde is pas van belang bij het bepalen van de hoogte van de alimentatie. Ook de executiewaarde is hier niet van toepassing. Deze waarde, die over het algemeen 20-30% onder de marktwaarde van de woning ligt, is pas relevant als de woning binnen korte tijd gedwongen verkocht moet worden. Daarnaast is de waarde van de woning in verhuurde staat geen goede waarderingsgrondslag. U leest het, de juiste waarde vaststellen is nog niet zo eenvoudig.

Een taxatie om de waarde van de eigen woning bij een scheiding te bepalen is een fijne manier om te voorkomen dat er discussie ontstaat over de verkoopwaarde of het uitkoopbedrag. Maak samen goede afspraken over de taxatie, bijvoorbeeld dat u de uitkomst allebei zult accepteren. Vindt u het fijn als een ervaren scheidingsmediator u hierbij begeleidt? Schakel dan de hulp in van de Scheidingsadviseur. Maak vrijblijvend een afspraak.