phone 085 - 043 44 66

Toeslagen na scheiding?

Veel mensen die in een scheiding liggen maken zich zorgen over hun financiële toekomst.  Waar moet ik straks van rondkomen? Wat komt er iedere maand binnen en wat gaat eruit? De kans is groot, dat er maandelijks naast het inkomen en/of alimentatie, ook een bedrag wordt ontvangen van de Belastingdienst.

Het kan dan gaan om de volgende toeslagen of kortingen:

  • Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Je krijgt deze korting, wanneer je een kind hebt dat op 1 januari 2015 jonger dan 12 jaar is en in 2015 tenminste 6 maanden bij de gemeente ingeschreven staat op uw woonadres. Je moet wel een hoger arbeidsinkomen hebben dan € 4,857,- en zelf geen fiscaal partner hebben. De bijdrage kan oplopen tot € 2.152,- per jaar.

  • Kindgebonden budget

Deze korting ontvangt u wanneer u een kind heeft die jonger dan 18 jaar is. Daarbij wordt voor het ontvangen van deze korting  nog wel gekeken naar de hoogte van uw inkomen en vermogen.

  • Alleenstaande ouderkop

De alleenstaande ouder kan aanspraak maken op een verhoging van het kindgebonden budget, de alleenstaande ouderkop. Het gaat hier om een bedrag van € 3.052,- per jaar.

  • Huurtoeslag

Om voor huurtoeslag in aanmerking te komen dient u o.a. minimaal 18 jaar te zijn en een zelfstandige woonruimte te huren. Tevens moet u bij de gemeente op het woonadres ingeschreven staan. Ook wordt er gekeken naar de hoogte van de huur, uw (gezamenlijke) inkomen en vermogen.

  • Zorgtoeslag

Ook voor het ontvangen van de zorgtoeslag dient u minimaal 18 jaar oud te zijn, in het bezit te zijn van een Nederlandse zorgverzekering en de Nederlandse nationaliteit te hebben of geldige verblijfsvergunning. Net als bij de huurtoeslag wordt ook bij de zorgtoeslag gekeken naar de hoogte van het (gezamenlijke) inkomen en (gezamenlijke) vermogen.

Scheidingsrapport

De scheidingsspecialisten van Settlement maken voor iedere klant een scheidingsrapport. In het scheidingsrapport treft u een berekening aan van (indien van toepassing) de kinder- en partneralimentatie en de vermogensopstelling. Ook met bovengenoemde toeslagen en kortingen wordt in het scheidingsrapport rekening gehouden. Het scheidingsrapport zorgt er voor dat u inzicht krijgt in uw financiële situatie na (echt)scheiding. Dit inzicht kan veel rust geven, waardoor mensen in staat zijn goede afspraken te maken over de diverse zaken waarover nu eenmaal een keuze gemaakt moet worden.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over toeslagen na (echt)scheiding? Neem dan gerust contact op met één van onze scheidingsspecialisten.