phone 085 - 043 44 66

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Een veel gestelde vraag als mensen besluiten te scheiden, is wat een echtscheidingsconvenant precies inhoudt. Dit is een officiële overeenkomst opgesteld door een notaris of echtscheidingsadviseur, waarin alle afspraken tussen jou en je partner met betrekking tot de scheiding worden vastgelegd. De scheidingsconvenant stuurt jullie advocaat tegelijk met het verzoek tot echtscheiding naar de rechtbank. De rechter bekrachtigt dan de afspraken die jullie hebben gemaakt, waardoor jullie verplicht zijn je aan de afspraken te houden. Een convenant is niet verplicht bij een echtscheiding, maar zorgt wel dat de scheiding snel geregeld is.

Wat staat er in de echtscheidingsconvenant?

In de echtscheidingsconvenant staan alle (juridische) afspraken en beslissingen die jullie moeten nemen bij de scheiding. Een standaard echtscheidingsconvenant model bevat in ieder geval de volgende onderwerpen:

  • De woning: afhankelijk van het feit of jullie een koophuis of huurhuis hebben, moeten jullie verschillende afspraken maken. Wie blijft er in het huis wonen? Of moet het huis misschien verkocht worden en hoe gaan jullie het financieel regelen? Lees hier meer over de afspraken die jullie moeten maken over de woning na een scheiding.
  • De boedelverdeling: niet alleen over de woning moeten afspraken gemaakt worden, ook alle gezamenlijke bezittingen moeten verdeeld worden. Denk hierbij aan meubels, auto’s en servies. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan hebben jullie beide in principe recht op de helft van de waarde van de gezamenlijke bezittingen. In overleg mogen jullie daar echter van afwijken.
  • De verdeling van vermogen en schulden: naast bezittingen hebben jullie misschien ook vermogen, zoals spaargeld, dat verdeeld moet worden. Jullie draaien ook gezamenlijk op voor de schulden die jullie maakten tijdens het huwelijk. In overleg kunnen jullie bepalen hoe jullie dit willen verdelen na de scheiding. Alimentatie na scheiding; in de echtscheidingsconvenant leggen jullie vast of één van beide recht heeft op partneralimentatie. Jullie maken afspraken over de hoogte van het bedrag en de duur. Om de partneralimentatie te berekenen, kunnen jullie gebruik maken van speciale rekentools.
  • Pensioen na scheiding: er zijn een aantal dingen in de wet geregeld over scheiding en pensioen. Jullie hebben beide bijvoorbeeld recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijden het huwelijk. In overleg mogen jullie hier andere afspraken over maken.
  • Wanneer er minderjarige kinderen betrokken zijn bij de scheiden is een ouderschapsplan een verplicht onderdeel in de echtscheidingsconvenant. Het ouderschapsplan bevat alle afspraken met betrekking tot de opvoeding en verzorging van de kinderen. Denk hierbij aan afspraken over co-ouderschap of de omgangsregeling en jullie leggen ook vast hoe jullie de kosten van de kinderen onderling gaan verdelen.
  • De exacte invulling van de echtscheidingsconvenant is verder natuurlijk afhankelijk van jullie situatie en Jullie kunnen de convenant aanvullen met wensen en afspraken die jullie belangrijk vinden officieel vast te leggen. Wanneer jullie getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden, dan houden jullie hier bij het maken van afspraken rekening mee.

Hulp bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant

Jullie mogen in principe zelf de echtscheidingsconvenant opstellen. Het is echter verstandig om de afspraken met een advocaat door te nemen, zodat de afspraken ook juridisch juist op papier staan. Wanneer de rechter uitspraak heeft gedaan, zijn de afspraken immers gerechtelijk afdwingbaar. Door alle emoties die bij een scheiding komen kijken, kan het zijn dat het niet lukt om samen afspraken te maken. Een echtscheidingsbemiddelaar kan jullie dan helpen alsnog goede afspraken te maken. Het voordeel van een echtscheidingsconvenant is namelijk dat je een (dure) vechtscheiding voor de rechter voorkomt. Lukt het ook met hulp niet om een convenant op te stellen, dan zal de rechter beslissingen nemen voor jullie. In een hoorzitting mogen jullie dan beide een toelichting geven over hoe je wil dat de scheiding wordt geregeld.

Echtscheidingsconvenant opvragen

Het kan zijn dat je in alle drukte die bij een scheiding komt kijken of in de loop van de jaren de convenant kwijt raakt. Je kunt dan de echtscheidingsconvenant opvragen bij de rechtbank die de echtscheiding heeft uitgesproken. Weet je niet precies welke rechtbank dit was, dan kun je dit bij de gemeente waar jullie gehuwd zijn navragen.

Voor advies: maak een vrijblijvende afspraak met een van onze scheidingsmediators. Wij hebben vestigingen door heel Nederland maar kunnen ook bij u thuis op bezoek komen.