phone 085 - 043 44 66

Wat is mijn financiële situatie na scheiden?

Wanneer jullie besloten hebben uit elkaar te gaan, zal uw eerste vraag zijn: wat is mijn situatie na scheiden? Er kan zoveel onzekerheid zijn en zoveel vragen waar u wakker van ligt. De Scheidingsadviseur neemt graag een aantal zorgen bij u weg. We vertellen u graag meer over hoe uw situatie na scheiden eruit zou kunnen zien.

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

Wanneer u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, zijn al jullie bezittingen automatisch van jullie allebei. Bij een scheiding moet u alles gelijk verdelen. Door van grotere aankopen de aankoopbewijzen terug te zoeken, weet u precies wat uw spullen waard zijn zodat het verdelen van de inboedel minder snel tot ruzie leidt. Bent u onder huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan kan er een andere verdeling vastgelegd zijn. U kunt deze teruglezen in de voorwaarden die u destijds bij de notaris vastgelegd hebt. Wonen jullie samen, dan kunt u in het samenlevingscontract nalezen welke afspraken er destijds gemaakt zijn.

Vermogen en pensioen

Samen met jullie zet de Scheidingsadviseur al jullie vermogen op een rijtje. Daarbij vergeten we ook ‘geheime’ spaarpotjes en lijfrenteverzekeringen voor het pensioen bijvoorbeeld niet. Na een scheiding heeft de ene partner in principe recht op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen door de ander. Door de scheiding door te geven aan het pensioenfonds wordt het pensioen eerlijk verdeeld. Samenwonenden hoeven het pensioen niet te verdelen.

Ook moet er opnieuw naar de hypotheek gekeken worden. Blijft één van beiden in de gezamenlijke woning wonen? Dan zal de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen moeten worden en moet er, bij overwaarde van de woning, een uitkoopsom betaald worden.  Voor het bespreken van de mogelijkheden nemen we contact op met uw hypotheekverstrekker. Zo berekenen we hoe u er financieel voorstaat na de scheiding. Wat houdt u over, wat kunt u lenen en wat heeft u nog te besteden? Wij kijken naar een eerlijke verdeling na de scheiding.

Alimentatie

Op deze manier berekenen wij ook de eventuele partner- en kinderalimentatie. Want als één van beide partners meer verdient dan de ander, kan de ander na de scheiding recht hebben op alimentatie. Ook in de huwelijkse voorwaarden kunnen hier afspraken over gemaakt zijn. Samenwonenden betalen geen partneralimentatie als ze uit elkaar gaan.

Toeslagen

Bij een scheiding kunt u ineens recht hebben op toeslagen. Kreeg u al toeslagen? Dan moet uw scheiding doorgegeven worden aan de Belastingdienst. Ook moet er afgesproken worden naar wie onder andere de tegemoetkomingen voor schoolkosten, kinderbijslag en het kindgebonden budget gaan.

Alle afspraken leggen we vast in het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant. Maak direct een afspraak met een van de mediators van Settlement Scheidingsbegeleiding voor een gratis kennismakingsgesprek zodat we u antwoord kunnen geven op de vraag: wat is mijn situatie na scheiden?