phone 085 - 043 44 66

Wat kost scheiden?

Alsof een scheiding al niet vervelend genoeg is, zijn er vaak ook nog een heleboel kosten mee gemoeid. Om alle regels en afspraken op papier te krijgen, kunt u een advocaat, ieder een advocaat of een scheidingsmediator in de hand nemen. Dat kost geld. Ook voor de uitspraak van de rechtbank moet u betalen, het zogenaamde griffierecht. Denk daarnaast aan de eventuele kosten voor de notaris, de accountant of een therapeut. Tussen een advocaat en een mediator kan echter best wel wat verschil zitten in de kosten. Zo kunt u toch op scheiden besparen.

Aan een advocaat bent u het meeste geld kwijt. U kunt de kosten voor een advocaat nog het meeste in de hand houden door te onderhandelen over het uurtarief of een vaste prijs voor het totale proces af te spreken. Hoe moeilijker de scheiding is, hoe hoger de kosten voor het scheiden uiteraard zullen zijn. Hoeft er bijvoorbeeld niets afgesproken te worden over kinderalimentatie en een ouderschapsplan, dan scheelt dat weer wat uren. Probeer tijdens uw afspraken altijd kort en bondig te blijven en enkel over de te maken afspraken te praten. Bereid u daarnaast zo goed mogelijk voor om de kosten voor scheiden niet te hoog op te laten lopen.

Ieder een eigen advocaat is uiteraard een stuk duurder dan samen een advocaat. Soms lijkt dat echter de enige oplossing wanneer jullie lijnrecht tegenover elkaar staan. Ook dan biedt een scheidingsmediator uitkomst. Omdat een scheidingsmediator tussen jullie bemiddelt, kan de juridische afwikkeling van de scheiding over het algemeen een stuk sneller verlopen. Een mediator voorkomt dat jullie lijnrecht tegenover elkaar komen te staan en in eindeloze discussies verzanden. Zijn doel is alles in goed overleg af te spreken om een duurzame relatie voor de toekomst op te bouwen. Door dit overleg kunnen er vaak sneller afspraken gemaakt worden waardoor de kosten binnen de perken kunnen blijven.

Rechtsbijstand / toevoeging

Heeft u niet genoeg geld om de hulp van een advocaat of mediator te betalen, dan kunt u in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Een deel van de kosten van het scheiden wordt dan door de overheid vergoed. Dit noemen we ook wel een toevoeging. U kunt ook een voorlopige toevoeging aanvragen, wanneer nog niet precies duidelijk is hoe uw financiële situatie eruit gaat zien.

De Scheidingsadviseurs van Settlement Scheidingsbegeleiding

We leggen u graag uit wat we voor u kunnen betekenen tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bij één van onze vestigingen spreken we uw wensen en onze mogelijkheden door. Ook kunnen we u uitgebreid vertellen over wat scheiden kost via onze scheidingsmediators. We werken met scherp geprijsde standaard pakketten maar het is ook mogelijk een pakket op maat samen te stellen. Vul ons online contactformulier in of neem telefonisch contact met ons op om een gratis eerste afspraak te maken. We gaan graag voor u aan de slag om uw scheiding tot een goed einde te brengen.