keyboard_arrow_up

Wat is (online) scheiden met toevoeging?

In Nederland is het goed geregeld. Wanneer u een mediator of advocaat in wilt schakelen maar dit niet kunt betalen, heeft u volgens de Wet op de Rechtsbijstand recht op een vergoeding voor een deel van de kosten. Dat wordt gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. Wanneer u een toevoeging krijgt voor uw scheiding, betekent dat dat de Raad een deel van de kosten van de mediator of advocaat vergoedt. Online scheiden met toevoeging maakt scheiden een stuk goedkoper!

Online scheiden met subsidie: eigen bijdrage

U betaalt bij online scheiden met subsidie altijd een eigen bijdrage, afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Hoe hoger uw inkomen is, hoe hoger uw eigen bijdrage is. Daarnaast gelden voorwaarden voor de hoogte van het inkomen en het vermogen. Wanneer u subsidie aanvraagt, kijkt de Raad naar uw inkomen en vermogen van de afgelopen twee jaar, voorafgaand aan het huidige kalenderjaar. Deze gegevens worden bij de Belastingdienst verkregen.

Uw inkomen en vermogen mogen niet te hoog zijn. Kwam u in die twee jaar niet in aanmerking voor online scheiden met toevoeging maar is uw inkomen en/of vermogen nu gedaald waardoor u nu wel in aanmerking komt? Dan kunt u de Raad vragen om naar uw huidige financiële situatie te kijken, in plaats van die van twee jaar geleden. Dit heet een verzoek om peiljaarverlegging. Er wordt dan gekeken naar uw inkomen van dit jaar. Houd er rekening mee dat de schatting voor uw inkomen van dit jaar aan het einde van het jaar gecontroleerd wordt. Als de schatting dermate afwijkt van het definitief vastgestelde verzamelinkomen, kan het zo zijn dat de subsidie alsnog ingetrokken wordt en u deze terug moet betalen.

Lagere eigen bijdragen
Voor mediation gelden aparte, lagere eigen bijdragen dan voor andere rechtsgebieden. Daarbij wordt nog onderscheid gemaakt in mediation tot 4 uur of van 4 uur of meer. De eigen bijdrage bedroeg in 2018 € 53,- of € 105,-.  U betaalt deze eigen bijdrage direct aan de mediator.

Ook wanneer uw advocaat een Licht Advies Toevoeging (LAT) aanvraagt voor het geven van eenvoudig advies, geldt een lagere eigen bijdrage, variërend van € 77,- tot € 142,-. Heeft uw advocaat vervolgens toch meer dan 3 uur (LAT) nodig of moet er een procedure bij de rechtbank gestart worden? Dan kan de advocaat de Raad vragen om de LAT om te zetten in een reguliere toevoeging.  Bij online scheiden met reguliere toevoeging is de eigen bijdrage hoger dan bij een LAT, in 2018 variërend van € 196,- tot € 849,-. Wanneer u gaat procederen, geldt er ook een hogere eigen bijdrage.

Heeft u te maken met een faillissement of zit u in de wettelijke schuldsanering? Vul dan bij uw aanvraag voor online scheiden met subsidie de eigen verklaring in. Misschien hoeft u dan alleen de laagste eigen bijdrage te betalen. In uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld wanneer u slachtoffer bent geworden van een geweldsmisdrijf, hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.

Neem voor meer informatie over online scheiden met toevoeging / subsidie vrijblijvend contact met ons op.

Vrijblijvend een afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Landelijke dekking
  2. Scheiden in één dag voor een vast bedrag
  3. Erkend financieel adviseurs

Onze mediators worden gemiddeld beoordeeld met een

9.2

Score op basis van 211 beoordelingen.